Pagina principală » Noutăți și evenimente » Lansarea publicaţiei „Tendinţe în Economia Moldovei”

Lansarea publicaţiei „Tendinţe în Economia Moldovei”
Vizualizări: 4105 / Publicat: 21-04-2020, 07:14 /

Lansarea publicaţiei „Tendinţe în Economia Moldovei”


Institutul Național de Cercetări Economice lansează un nou număr al publicației trimestriale „Tendințe în Economia Moldovei”.

Tradițional, în cadrul acestei publicații sunt prezentate:

-       Cele mai recente tendinţe ce au marcat activitatea social-economică a țării și o analiză comprehensivă a rezultatelor anului 2019;

-       Prognozele privind evoluţia economiei naționale pentru anul 2020.


Publicația integrală poate fi descărcată aici: met_36.pdf [3.86 Mb] (copieri: 1862)
Prezentarea generală poate fi descărcată aici: prezentare-met-36.pdf [2.07 Mb] (copieri: 824)


În anul 2019 economia Republicii Moldova a continuat să înregistreze rezultate în creștere comparativ cu anul 2018, totodată această dinamică similar anului precedent a continuat să tempereze. Principalii factori care au o influență mai puțin pozitivă asupra creșterii, au fost evoluțiile negative din sectorul agricol și situația politică instabilă. După 3 ani consecutivi de creștere, producția agricolă și, corespunzător valoarea adăugată brută generată de acest sector, a fost în scădere comparativ cu anul precedent. Principala cauză a fost clima nefavorabilă. Declinul producției agricole, care rămâne să fie unul din principalele ramuri ale economiei naționale, de obicei influențează negativ și ale tipuri de activități.

Din punct de vedere politic, anul 2019 a fost destul de complicat. Această perioadă s-a caracterizat printr-o incertitudine cauzată de lipsa dialogului dintre forțele politice ceea ce nu a adus plus valoare la dezvoltarea economică a țării, care comparativ cu alte state din regiune este la un nivel extrem de jos.

Creşterea economică atestată în anul 2019 se înscrie  în nivelul mediu obţinut în anii 2000-2018. Rezultatele anului au fost negativ influenţate de nivelul sporit de incertitudine în rândul oamenilor de afaceri în legătură cu situaţia politico - economică tensionată din ţară, care a complicat procesul normal al creditării businessului, extinderii implementării investiţiilor private autohtone şi, mai ales, a celor străine.