Pagina principală » Noutăți și evenimente » La data de 23 aprilie 2015 a avut loc lansarea publicației trimestriale „Tendinţe în Economia Moldovei”

La data de 23 aprilie 2015 a avut loc lansarea publicației trimestriale „Tendinţe în Economia Moldovei”
Vizualizări: 7225 / Publicat: 27-04-2015, 19:01 /

 

La data de 23 aprilie 2015 a avut loc lansarea publicației trimestriale „Tendinţe în Economia Moldovei”– “Moldovan Economic Trends” (MET) – ediţia a 16-a.


Conținutul acesteia, în limbile română și engleză, poate fi downloadat accesând link-urile:

met_16-_ro_site-fin..pdf [5.55 Mb] (copieri: 6128)

met_16_en_site-fin.pdf [5.46 Mb] (copieri: 2194)

 

Evenimentul a fost găzduit de către Institutul Naţional de Cercetări Economice, iniţiativă susţinută de către proiectul „Sprijin pentru Republica Moldova în procesul de implementare ZLSAC”, finanţat de către Uniunea Europeană şi implementat de către European Profiles led Consortium. 


La eveniment au fost prezenţi peste 60 de participanți, reprezentând diverse organizații și instituții naționale și internaționale: Ministerul Economiei, Delegația UE în Republica Moldova, Ambasadele Cehiei, Bulgariei, Germaniei, României, SUA, Poloniei, Ucrainei, Suediei, Banca Mondială, Ministerul Finanțelor, Banca Națională a Moldovei, Cancelaria de Stat, Inspectoratul Fiscal de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Academia de Ştiinţe din Moldova, mediul academic şi oameni de afaceri.


Evenimentul a fost deschis de către directorul INCE, Dl. Alexandru Stratan, dr. hab, profesor, cu un cuvânt de salut venind Dl. Academician, Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Dnul. Wicher  SLAGTER, Şeful Secţiei Politică şi Economică a Delegaţiei UE în Republica Moldova și Dnul. Octavian CALMÎC, Viceministru al Economiei.

În cadrul evenimentului au fost prezentate principalele tendinţe care au marcat activitatea socială şi economică a ţării în 2014, inclusiv cele mai recente evoluţii conform datelor oficial disponibile. Astfel au fost scoase în evidență principalele provocări, dar și premise pentru creșterea economică în anul curent. Anul 2014 a finisat cu o creștere economică de 4,6%, comparativ cu anul precedent, asigurată în mare parte de evoluțiile bune în agricultură  și industrie, dar și în mai multe sectoare prestatoare de servicii. Aceasta s-a produs în pofida riscurilor interne materializate din anul trecut care, în mare parte, continuă să amenințe economia și în anul curent: situația incertă în sectorul bancar, care a contaminat și alte domenii de activitate; fluctuațiile înalte pe piața valutară și presiunile inflaționiste; criza politică; climatul investițional precar determinat, inclusiv și de alte constrângeri care limitează dezvoltarea businessului în țară. Ori toți acești factori s-au produs în condițiile în care mediul extern, în special în spațiul estic, a fost unul extrem de incert. Criza economică și conflictul armat din Ucraina, stagnarea Federației Ruse și înăsprirea politicii comerciale a acesteia față de Republica Moldova și a accesului migranților moldoveni pe piața muncii rusești au determinat reducerea valorii exportului moldovenesc și a remiterilor efectuate de către muncitorii moldoveni aflați la muncă în Rusia. 

 

Urmând tradiția anilor precedenți, INCE a prezentat prognoza preliminară privind evoluţia principalilor indicatori macroeconomici în anul curent. Dat fiind situația extrem de incertă, exercițiul de prognoză pentru 2015 s-a soldat cu două scenarii: unul pozitiv și altul negativ. În scenariul optimist se estimează o creştere anuală a volumului PIB de 0,6%. În cazul lipsei unei gestiuni adecvate a riscurilor iminente, însă, economia naţională ar putea intra în anul curent în recesiune, conform scenariului pesimist, estimându-se o contractare a PIB-ului în termeni reali cu 2% comparativ cu anul 2014.

 

Valoarea estimată a creșterii PIB în 2015 de -2% coincide cu prognoza Băncii Mondiale, anunțată în panelul de discuții de către Dl. Ruslan Piontkivsky, Economist principal al Bănii Mondiale în Moldova. În același timp, Viceministrul Economiei, Dl. Octavian Calmîc, a notat că Ministerul Economiei prevede pentru anul în curs o intrare a economiei în recesiune, creșterea economică estimată fiind negativă, de -1%.

 

În atenția invitaților a fost adusă, disponibilitatea în cadrul publicaţiei lansate a două note de politici elaborate de către experții în cadrul proiectului „Sprijin Republicii Moldova în procesul de implementare a ZLSAC” - „Evaluarea capacităţii exporturilor moldoveneşti de a penetra pe pieţele externe” şi ”Privind flotabilitatea fiscală în Moldova: analiză şi estimări econometrice” a căror rezultate sunt oportun de a fi luate în consideraţie de către decidenţii de politici, mediul academic şi alţi actori relevanţi în contextul evoluţiilor curente şi a îmbunătățirii gestiunii activității de export a agenților economici autohtoni și a politicii fiscale naționale.