Institutul Național de Cercetări Economice a lansat la 27 octombrie, curent cel de-al 18-lea număr al publicației trimestriale „Tendinţe în Economia Moldovei”.
În cadrul evenimentului au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Academiei de Ştiinţe din Moldova, Ambasadei Slovaciei, Turciei, Chinei, reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai mediului academic, dar şi a celui de afaceri, precum şi mass-media.
Publicația poate fi descărcată aici:
Varianta engleză a publicației:
Varianta română a publicației:
Viceministrul economiei, dl Octavian Calmîc a subliniat importanța cercetărilor efectuate de INCE enunțând că: „ Analizele tendințelor economice și prognozele macro-economice realizate de Institutului Național de Cercetări Economice reprezintă o sursă de informație importantă pentru Ministerul Economiei și pentru alte instituții publice, precum și pentru mediul de afaceri, academic și pentru mass-media. Iar versiunea în limba engleză a publicației facilitează accesul la informație pentru investitorii străini. Trebuie menţionat faptul că se mizează mult pe intervenţia statului în îmbunătăţirea climatului investiţional în RM şi readucerea încrederii populaţiei în structurile financiar-bancare, în vederea impulsionării creşterii economice în 2016. Conform prognozelor Ministerului economia naţională în anul 2016 ar putea să înregistreze o creştere anuală a PIB în termeni reali de 1,5%, pe fundalul îmbunătăţirii uşoare a indicatorilor micro şi macro-economici”.
Dna Tina Golfi, Team Leader al proiectului “Support to the DCFTA process in the Republic of Moldova”, a menționat că “Este o plăcere pentru organizația pe care o reprezint să colaboreze cu INCE, susținând financiar elaborarea cercetărilor care sunt incluse în ediţiile MET. Analiza şi prognozele incluse in MET, servesc drept un suport informaţional credibil atât pentru cei interesaţi din RM cât şi pentru organizațiile internaționale.” Domnia sa a reiterat că şi pentru viitor se vor depune eforturi comune pentru continuarea colaborării fructuoase şi cu rezultate cât mai palpabile, fapt benefic pentru ambele părţi.
INCE, în cadrul evenimentului de lansare a ediţiei curente, a prezentat principalele tendinţe socio-economice care au marcat economia în prima jumătate a acestui an, dar şi dinamica principalilor indicatori macroeconomici în baza celor mai recente date disponibile. Rezumând studiul comprehensiv realizat în cadrul publicaţiei, se poate constata o temperare treptată a economiei, care conform prognozelor institutului va intra în recesiune în cel de al doilea trimestru. Realizarea mai multor riscuri anticipate la începutul anului, dar mai cu seamă condiţiile climaterice secetoase, conjunctura negativă a factorilor externi, presiunile inflaţioniste înalte, criza sectorului financiar şi costurile asociate acesteia asupra economiei, criza politică au determinat confirmarea scenariului negativ de evoluţie a PIB în 2015 prezentat în luna aprilie curent. Conform estimărilor, PIB ar putea înregistra în acest an, în termeni reali, o scădere de până la -2%, pe fundalul anticipării unei descreşteri a producţiei în mai multe sectoare ale economiei. De notat că conjunctura factorilor interni şi externi este una nefavorabilă, iar condiţiile în care mediul de afaceri trebuie să activeze diminuează perspectivele acestora de dezvoltare. Ori în condiţiile date, eforturi consolidate sunt necesare pentru redresarea climatului investiţional şi ameliorării competitivităţii producători autohtoni.
Notă: Publicaţia “Tendinţe în Economia Moldovei” este o iniţiativă susţinută de către proiectul „Sprijin pentru Republica Moldova în procesul de implementare ZLSAC”, finanţat de către Uniunea Europeană şi implementat de către European Profiles led Consortium