În data de 29 octombrie 2013 a avut loc lansarea celui de-al zecelea număr al publicaţiei “Moldovan Economic Trends” (MET) – „Tendinţe în Economia Moldovei”.
Evenimentul a fost deschis cu un cuvînt de salut de către dl. Alexandru Stratan, directorul INCE, dl. Valeriu Lazăr, Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei, dl. Ion Tighineanu Vicepreşedintele AŞM şi dna. Oxana Guţu, Manager de proiect, Misiunea Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice. La lansarea celei de a 10 ediţii a TEM au participat reprezentanţii mediului academic, membrii corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor publice şi internaţionale şi ai altor organizaţii ale societăţii civile.
Ediția curentă a publicaţiei “Tendinţe în Economia Moldovei”, relevă că în prima jumătate a anului 2013, per ansamblu, economia naţională a avansat, rezultat reflectat printr-o creştere economică de 4,9%. Ţinând cont de această evoluție, precum și de dinamica sectorului agricol și industrial în cel de al treilea trimestru, INCE estimează o creştere a PIB-ului de 6,5% în acest an. Totodată, economia este încă relativ fragilă şi există factori care ar putea influenţa prognozele. Aici am putea nota, situaţia precară a partenerilor economici - situaţie ce ar putea afecta atât volumul remiterilor, dar şi al exporturilor. La fel, volumul încasărilor din export ar putea fi influențate negativ de estimările de temperare a creşterii preţurilor mondiale la produselor agricole.
Vă reamintim, că publicaţia „Tendinţe în Economia Moldovei” (TEM) a fost relansată în vara anului 2011 de către Institutul Naţional de Cercetări Economice cu susţinerea Delegaţiei UE în Republica Moldova şi a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), în cadrul proiectului UE Misiunea Uniunii Europene pentru Consiliere în Politici Publice.
Importanţa acestui proiect relevă din posibilitatea extinderii accesului populaţiei atât la nivel naţional, cât şi internaţional, cu privire la informaţia ce vizează principalele tendinţe care au loc trimestrial în economia naţională.