Pagina principală » Noutăți și evenimente » Lansarea unui nou număr al publicației "Tendințe în Economia Moldovei" - nr. 20

Lansarea unui nou număr al publicației "Tendințe în Economia Moldovei" - nr. 20
Vizualizări: 8128 / Publicat: 20-04-2016, 13:43 /

 

Lansarea unui nou număr al publicației "Tendințe în Economia Moldovei" - nr. 20

 

La data de 19 aprilie 2016, Institutul Național de Cercetări Economice a lansat publicația trimestrială „Tendințe in economia Moldovei”– “Moldovan Economic Trends” (MET)– ediția a 20-a.

Tradițional, în cadrul acestui eveniment au fost prezentate:

  • Cele mai recente tendințe ce au marcat activitatea social-economică a țării, în ediția curentă a publicației fiind disponibilă o analiză comprehensivă a rezultatelor anului 2015;
  • Prognozele preliminare privind evoluția economiei naționale și așteptările pentru anul 2016.

Publicația în limba română poate fi descărcată aici: met_20_ro_site.pdf [4.61 Mb] (copieri: 1799)

Publicația în limba engleză poate fi descărcată aici: met_20_machetat_en-1.pdf [24.26 Mb] (copieri: 994)


In contextul evoluției economice nefavorabile a Republicii Moldova în anul precedent și a menținerii incertitudinii pe piețele externe, economia naționala a înregistrat o scădere economică anuală de 0,5%. Evoluția în declin continuu a indicatorilor macroeconomici din anul 2015, cu certitudine, va influența direct asupra evoluției economice din anul 2016. Seceta, destabilizarea sectorului bancar și efectele crizelor din regiune (Federația Rusa și Ucraina) au fost principalele cauze ale recesiunii atestate in anul 2015, influențând diminuarea PIB-ului.

După categoriile de resurse, PIB s-a diminuat semnificativ sub influența agriculturii, comerțului, transportului și altor servicii. Unica componentă ce a dat un impuls de creștere a fost exportul net care a generat o sporire a PIB-ului cu 4,3%, sub influența creșterii exporturilor (2,3%) și contractării importurilor (-4,3%).

Reducerea remiterilor precum și a câștigurilor salariale reale, a influențat în scădere consumul intern și, în consecință, a determinat evoluția negativă a comerțului extern. Panorama dezolantă a economiei moldovenești a fost completată de o rată înaltă a inflației (9,7%), la sporirea căreia a contribuit atât distorsiunea sistemului bancar autohton, cât și tabloul economic incert pe plan internațional. Efectul conjugat al acestor factori a condiționat deprecierea monedei naționale față de principalele valute de referință.

Tergiversarea reformelor din cauza unor blocaje de natură politică internă, stoparea ajutorului și sprijinului partenerilor de dezvoltare au adus prejudicii grave statului, iar drept rezultat, economia a intrat într-o criză sistemică profundă cu perspective incerte. Astfel, există precondiții ca criza declanșată în anul 2015 să aibă repercusiuni nefaste pe o perioada mai îndelungată, față de cea din anul 2009. Pentru anul 2016, Institutul National de Cercetări Economice anticipează o varianta optimistă a prognozei PIB-ului în mărime de 1,2%, pe când varianta pesimistă prevede o diminuare de 1,6%.

 

Lansarea unui nou număr al publicației "Tendințe în Economia Moldovei" - nr. 20

Lansarea unui nou număr al publicației "Tendințe în Economia Moldovei" - nr. 20