La data de 25 octombrie 2016, Institutului Naţional de Cercetări Economice a lansat publicața trimestrială „Tendinţe în economia Moldovei”– “Moldovan Economic Trends” (MET) – ediţia a 22-a.
Tradiţional, în cadrul acestui eveniment au fost prezentate principalele tendinţe socio-economice care au marcat economia Republicii Moldova în prima jumătate a acestui an, dinamica principalilor indicatori macroeconomici în baza celor mai recente date disponibile și prognoza actualizată a Institutului Naţional de Cercetări Economice privind evoluţia principalilor indicatori macroeconomici pentru anul 2016.
Publicația poate fi descărcată aici:
În pofida evoluţiei economice nefavorabile a Republicii Moldova din anul precedent şi a menţinerii incertitudinii pe pieţele externe, economia naţională înregistrează semne de revigorare în primele luni ale anului 2016. Totuşi, evoluţia sectorului real al economiei Republicii Moldova în primul semestru al anului 2016, a fost influenţată de un şir de factori atât interni cât și externi, printre care: restricţiile impuse la importul de vinuri și unele produse agricole din Moldova de către autoritățile Federaţiei Ruse, recesiunea din această țară, dar şi din Ucraina, la fel şi problemele din sectorul bancar, reducerea volumului transferurilor băneşti ale persoanelor fizice din străinătate, seceta etc. Ca rezultat, s-a diminuat valoarea majorităţii absolute a indicatorilor macroeconomici, în comparaţie cu perioada respectivă a anului precedent.
Deşi, în primul semestru al anului curent s-au conturat unele semne de stabilitate la nivel macroeconomic (majorarea PIB, reducerea inflaţiei, cursul relativ stabil al leului) situaţia, în ansamblu, din economia naţională rămâne a fi destul de încordată şi incertă. Acţiunile distructive provocate la finele anului 2014, exprimate prin devalizarea a trei bănci comerciale şi lichidarea acestora, au avut un impact dezastruos asupra economiei ţării, afectând practic toate ramurile şi domeniile ei, în cele din urmă soldându-se cu o diminuare a PIB în anul 2015 de 0,5%.
Pe fundalul evoluţiei trimestriale în declin din anul precedent, trendul pozitiv în trimestrele III şi IV a anului curent se va menţine şi pentru finele anului 2016. Astfel, Institutul Naţional de Cercetări Economice şi-a revizuit prognoza de creştere economică pentru anul 2016, anticipând o variantă a prognozei PIB-ului cu o creştere în jur de 2,5% şi mai mult.