Masa rotundă ”Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare”
Vizualizări: 1897 / Publicat: 16-05-2023, 13:01 /
Masa rotundă ”Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare”


La  15 mai 2023, Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) a desfășurat Masa rotundă Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare, organizată cu prilejul celebrării Zilei  Internaționale a Familiei.  

Desfășurat în format hibrid, evenimentul a reunit 43 de participanți,  colegi din cadrul mediului academic și universitar (ASEM, USM, USMF), precum și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Finanțelor, Casei Național de Asigurări Sociale (CNAS) și ai Biroului Național de Statistică.

În cadrul evenimentului doamna Inga Chistruga-Sînchevici, doctor în sociologie, a prezentat raportul Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare și rezultatele studiului calitativ ”Implementarea concediului de paternitate în Republica Moldova” realizat în perioada august-noiembrie 2022. Totodată a fost lansat Policy Brief 1 cu tematica abordată. În cadrul prezentării sale, doamna dr. Inga Chistruga-Sînchevici a prezentat tendințele implementării concediului de paternitate, efectele utilizării acestuia și barierele care survin în procesul de accesare. Informațiile oferite au evidențiat în ce măsură politica ce ține de concediul de paternitate influențează comportamentul parental al taților, diviziunea sarcinilor familiale și asigurarea echilibrului dintre muncă și viața de familie.

La panelul interactiv au luat cuvântul doamna Aliona Crețu, șef Serviciu politici demografice din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, doamna Valentina Bogdrug-Lungu, dr.hab., prof.univ. (USM; președinta Gender-Centru), doamna Olga Gagauz, dr.hab., conf.cercet., director al Institutului Național de Cercetări Economice.


Policy Brief 1 Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare poate fi accesat aici.

Mai multe studii ce reflectă schimbările și problemele cu care se confruntă familiile din Republica Moldova, inclusiv reconcilierea dintre viața familială și profesională, dar și evaluări în domeniul politicilor familiale pot fi accesate pe site-ul https://ccd.ince.md/.

 

Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului 20.80009.0807.21 “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației”.

 

Masa rotundă ”Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare”

Masa rotundă ”Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare”
Vizualizări: 1701 / Publicat: 11-05-2023, 11:20 /

Invitație

Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE), Vă invită la masa rotundă ”Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare”.

Evenimentul se va desfășura la data de 15 maiora 11:00 în format hibrid local & online.


Scopul evenimentului este de a prezenta particularitățile și implicațiile implementării concediului de paternitate în Republica Moldova în baza evidențelor statistice și studiilor empirice.


Masa rotundă este organizată în cadrul Programului de Stat 20.80009.0807.21 “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației”.

Acces la eveniment local: INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE (biroul 309, etajul 3, str. Ion Creangă, 45).

Acces la eveniment online:  platforma ZOOM  https://us05web.zoom.us/j/82895971156?pwd=R...DJQMFl4VVZ0Zz09


Meeting ID: 828 9597 1156

Passcode: 123456


Vă rugăm să confirmați participarea la eveniment prin mesaj către [email protected]

Agenda evenimentului poate fi accesată aici.


Masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”
Vizualizări: 1553 / Publicat: 17-03-2023, 21:20 /

 

Masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”

 

La  16 martie 2023, Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), a organizat Masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”.

Desfășurat în format hibrid, evenimentul a reunit 44 de participanți,  colegi din cadrul mediului academic și universitar (ASEM, USM), precum și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Casei Național de Asigurări Sociale (CNAS), Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și ai Biroului Național de Statistică.

În cadrul evenimentului a fost lansat studiul Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014, realizat de către doamna dr.hab., conf cercet. Olga Gagauz cu suportul Fondul ONU pentru Populație (UNFPA). A fost prezentată metodologia de calcul și numărul revizuit al populației cu reședință obișnuită, dar și estimați principalii indicatori demografici pentru perioada anilor 2004-2014. Rezultatele acestui recalcul oferă cercetătorilor posibilitatea de a analiza în evoluție tendințele demografice a populației cu reședință obișnuită începând cu anul 2004.


Invitație la masa rotundă organizată de Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA)
Vizualizări: 1518 / Publicat: 9-03-2023, 11:49 /

Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Vă invită la masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”.

Evenimentul se va desfășura la data de 16 martieora 10:00 în format hibrid local & online.

Scopul evenimentului este de a prezenta metodologia și numărul revizuit al populației cu reședință obișnuită, dar și a principalilor indicatori demografici pentru perioada anilor 2004-2014, care va oferi cercetătorilor posibilitatea de a analiza în evoluție tendințele demografice începând cu anul 2004.

Această analiză face parte din Programul UNFPA de reziliență demografică pentru Europa și Asia Centrală lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în 2021 cu scopul de a susține și dezvolta capacitățile țărilor din regiune, inclusiv Republica Moldova, de a elabora politici bazate pe evidențe și programe destinate societății și populației, pentru a răspunde la schimbările demografice și a consolida capitalul uman. Analiza a fost elaborată cu suportul Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MMPS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Fondului ONU pentru Populație (UNFPA Moldova).

Acces la eveniment local: INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE (biroul 309, etajul 3, str. Ion Creangă, 45)

Acces la eveniment online:  platforma ZOOM  

Meeting ID: 833 6738 0802
Passcode: 600676

Vă rugăm să confirmați participarea la eveniment prin mesaj către [email protected]

Agenda evenimentului poate fi accesată aici.


Masa Rotundă ”Evaluarea gradului de utilizare a produselor din plastic, inclusiv cele de unică folosință, și generarea de deșeuri din plastic în Republica Moldova”
Vizualizări: 652 / Publicat: 24-02-2023, 00:05 /

Institutul National de Cercetări Economice, ASEM în parteneriat cu Asociația Experților Pro-Mediu vă invita la discuții publice pentru a relata rezultatele Studiului privind utilizarea în Republica Moldova a produselor din plastic, inclusiv cele de unică folosință, și generarea de deșeuri din plastic.

Masa rotundă va avea loc la 23 februarie, ora 14: 00-16.00 în incinta Academiei de Studii Economice din Moldova, bl. C, Sala de ședințe, etajul 2,  str.  Căpriana 50

Studiul a fost realizat în cadrul Proiectului Program de Stat 20.80009.0807.22 Dezvoltarea mecanismului de formare a economiei circulare în Republica Moldova coordonat de INCE, ASEM și proiectul ”Reducerea impactului asupra mediului cauzat de deșeurile din plastic în zonele de frontieră din Moldova” coordonat de  Asociația Experților Pro-Mediu.


Masa rotundă ”Securitate, stabilitate, circularitate - realizări și perspective științifice”
Vizualizări: 942 / Publicat: 21-02-2023, 08:09 /

Secția Cercetări Financiare și Monetare organizează masa rotundă cu genericul ”Securitate, stabilitate, circularitate - realizări și perspective științifice” la data de 21 februarie 2023, ora 10:00 în incinta Institutului Național de Cercetări Economice, biroul 209, str. Ion Creangă, 45.

Agenda evenimentului poate fi accesată aici: agenda-mr_ince_21-februarie.pdf [139.15 Kb] (copieri: 476)


Masa rotundă „Aspecte metodologice ale elaborării Conturilor Naționale de Transfer”
Vizualizări: 1070 / Publicat: 30-11-2022, 14:44 /


La 30 noiembrie 2022, Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice, a organizat Masa rotundă Aspecte metodologice ale elaborării Conturilor Naționale de Transfer.         

Desfășurat în format hibrid, evenimentul a reunit 37 de participanți,  colegi din cadrul mediului academic și universitar (ASEM, USM), precum și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Casei Național de Asigurări Sociale (CNAS), ai Biroului Național de Statistică.

În cadrul evenimentului domnul Valeriu Prohnițchi, doctor în economie, a prezentat particularitățile construcției Conturilor Naționale de Transfer (CNT), metodologia și aplicabilitatea acestora în analiza transferurilor intergeneraționale a populației Republicii Moldova.

La panelul interactiv au fost puse în discuție limitele metodologice în elaborarea Conturilor Naționale de Transfer în contextul datelor disponibile, posibilele aplicații ale CNT în estimarea impactului fiscal al îmbătrânirii populației, realizarea proiecțiilor CNT pe baza prognozelor demografice, monitorizarea politicilor publice  ș.a.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului Programului de Stat “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației” (anii 2020-2023).


INVITAȚIE la Masa Rotundă ”Aspecte metodologice ale elaborării Conturilor Naționale de Transfer”
Vizualizări: 977 / Publicat: 24-11-2022, 12:22 /

INVITAȚIE

Masa Rotundă Aspecte metodologice ale elaborării Conturilor Naționale de Transfer


Stimați colegi,

Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE), Vă invită la masa rotundă Aspecte metodologice ale elaborării Conturilor Naționale de Transfer.  

Evenimentul se va desfășura la data de 30 noiembrie 2022ora 11:00.

Scopul evenimentului este de a prezenta metodologia Conturilor Naționale de Transfer și aplicabilitatea acesteia în analiza veniturilor și a consumului populației, inclusiv în profil de vârstă și gen.

Masa rotundă este organizată în cadrul Programului de Stat 20.80009.0807.21 “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației”.

Acces la eveniment local: INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE (biroul 309, etajul 3, str. Ion Creangă, 45)

Acces la eveniment online:  platforma ZOOM


Meeting ID: 893 0821 3586
Passcode:  471620

 

Vă rugăm să confirmați participarea la eveniment prin mesaj către [email protected]


Masa rotundă organizată ”Implementarea metodologiei Conturilor Naționale de Transfer în monitorizarea situației populației în vârstă”
Vizualizări: 790 / Publicat: 2-10-2022, 21:11 /


Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor vârstnice, Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE), a organizat masa rotundă cu genericul: Implementarea metodologiei Conturilor Naționale de Transfer în monitorizarea situației populației în vârstă.

Prin metodologia Conturilor Naționale de Transfer se urmărește impactul schimbărilor demografice, al structurii pe vârstă a populației asupra formării și redistribuirii resurselor naționale.

În cadrul evenimentului a fost analizat deficitul ciclului de viață a populației în vârstă de 60 ani și peste. S-a estimat că acesta constituie circa 41% din Deficitul Ciclului de Viață estimat pentru toate vârstele. Veniturile de muncă a persoanelor în vârstă sunt mici, dar și pensia, iar pentru ași completa deficitul autoocuparea are un rol special și devine practic singura sursă de venit activ după vârsta de 75 de ani. Se atestă că persoanele în vârstă nu sunt pe poziția doar de consumatori și beneficiari ai fondului public, dar prin diverse taxe contribuie la formarea fondului de stat, inclusiv la toate vârstele.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul Proiectului din Programul de Stat 20.80009.0807.21 “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației”.


Masa Rotundă ”Implementarea metodologiei Conturilor Naționale de Transfer în monitorizarea situației populației în vârstă”
Vizualizări: 676 / Publicat: 22-09-2022, 09:20 /

INVITAȚIE

Masa Rotundă ”Implementarea metodologiei Conturilor Naționale de Transfer în monitorizarea situației populației în vârstă”

Stimați colegi,

Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE), Vă invită la masa rotundă Implementarea metodologiei Conturilor Naționale de Transfer în monitorizarea situației populației în vârstă, organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor vârstnice.  

 

Evenimentul se va desfășura la data de 30 septembrie 2022ora 13:00 și se va desfășura în format hibrid local & online.

Scopul evenimentului este de a prezenta situația populației în vârstă de 60 ani și peste, analizând deficitul ciclului de viață în baza cadrului de date a Conturilor Naționale de Transfer.

Masa rotundă este organizată în cadrul Proiectului din Programul de Stat 20.80009.0807.21 “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației”.

Acces la eveniment local: INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE (biroul 309, etajul 3, str. Ion Creangă, 45)

 Acces la eveniment online:  platforma ZOOM

 

https://us06web.zoom.us/j/83084366776?pwd=b...ElWR1hmOEVnUT09
Meeting ID: 830 8436 6776
Passcode: 055856


Vă rugăm să confirmați participarea la eveniment prin înregistrare la acest linksau către [email protected]