Masa rotundă ”Protocolul de asigurare a calității pentru serviciile de sprijin familial în Europa. Oportunități de implicare la nivel național”, 15.02.2024
Vizualizări: 150 / Publicat: 15-02-2024, 14:45 /
Masa rotundă ”Protocolul de asigurare a calității pentru serviciile de sprijin familial în Europa. Oportunități de implicare la nivel național”, 15.02.2024

 

Centrul de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice al ASEM, a fost gazda mesei rotunde ”Protocolul de asigurare a calității pentru serviciile de sprijin familial în Europa. Oportunități de implicare la nivel național”.

Evenimentul a avut loc în contextul participării Centrului în Acțiunea-COST EurofamNet - The European Family Support Network. A bottom-up, evidence-based and multidisciplinary approach (2019-2023) și coordonării la nivel național a proiectului de continuitate QA[4]EuroFam “A quality assurance implementation protocol for family support services in Europe. An evidence-based and culturally informed model for professional practice” (2023-2024).

Scopul mesei rotunde a fost de a informa actorii cheie implicați în dezvoltarea și furnizarea serviciilor de suport familial, despre proiect și obiectivul urmărit  - implementarea unui Protocol de Asigurare a Calității pentru serviciile de sprijin familial în 22 de țări din Europa, participante la proiect, inclusive Moldova. A fost discutată și posibilitatea creării unui Grup Național de Lucru COST EurofamNet care să faciliteze dialogul, colaborarea schimbul de experiență și bune practici între diferite organizații implicate în suportul oferit familiei și copilului, precum și să identifice punctele forte și provocările din domeniu printr-o expertiză colectivă.

Discuțiile au întrunit Peste 20 de participanți, inclusiv reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, instituțiilor guvernamentale și neguvernamentale, ai mediului academic și universitar.

Pentru mai multe informații despre Acțiunea COST EurofamNet și proiectul de continuitate QA[4]EuroFam accesați https://eurofamnet.eu


Masa Rotundă "PROVOCĂRILE ȘI PERSPECTIVELE DEZVOLTĂRII ÎMM-URILOR ÎN REPUBLICA MOLDOVA", 18 decembrie 2023
Vizualizări: 982 / Publicat: 19-12-2023, 10:21 /

La data de 18 decembrie 2023, a avut loc Masa Rotundă organizată de Secția „Cercetări în Antreprenoriat”, cu titlul "PROVOCĂRILE ȘI PERSPECTIVELE DEZVOLTĂRII ÎMM-URILOR ÎN REPUBLICA MOLDOVA".

În cadrul Mesei rotunde au fost puse în discuție pricipalele rezultate ale cercetărilor efectuate în cadrul Proiectului Program de Stat 20.80009.0807.38 „Evaluarea multidimensională și dezvoltarea ecosistemului antreprenorial la nivel național și regional în vederea impulsionării sectorului IMM în Republica Moldova” (2020-2023). Proiectul respectiv se realizează în parteneriat dintre Institutul Naţional de Cercetări Economice al ASEM și Universitatea de Stat din Moldova (Director de proiect – dr.Vinogradova Natalia, conducator al echipei USM – dr.hab.Doga-Mîrzac Mariana).

Cu un cuvânt de deschidere, dna. dr. Timuș Angela, secretar științific al #INCE #ASEM, a subliniat importanța sectorului ÎMM ca sursă importantă de creștere economică și generare a locurilor de muncă.

Evenimentul a inclus prezentarea și discuția următoarelor rapoarte:

  • „Condiţiile ecosistemului antreprenorial pentru întreprinderile mici si mijlocii (ÎMM) în Republica Moldova”. Raportori: Natalia Vinogradova, dr., conf.cercet., și Alexandra Novac, dr., conf.cercet., INCE al ASEM;
  • ”Model econometric de prognoză a dezvoltării ÎMM-urilor în Republica Moldova”. Raportor: Tatiana Gutium, dr., INCE al ASEM;
  • „Necesitatea activității incubatorului universitar în vederea formării viitorilor antreprenori”. Raportor: Mariana Doga-Mîrzac, dr.hab. în economie, conf.univ., Universitatea de Stat din Moldova.

Masa Rotundă a reunit 36 de participanți în format online, oferind astfel un mediu propice schimbului de idei.

Înregistrarea video a evenimentului poate fi accesată pe canalul de YouTube la următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=6A75GcF0jW0

MASA ROTUNDĂ ”COMPORTAMENTUL DURABIL – O PRIMĂ PREMISĂ DE TRANZIȚIE LA ECONOMIA CIRCULARĂ”
Vizualizări: 1011 / Publicat: 18-12-2023, 08:31 /

Pe data de 11 decembrie 2023, ora 11:00, în format hibrid: local & online a avut loc masa rotundă cu genericul ”Comportamentul durabil – o primă premisă de tranziție la economia circulară”.


Evenimentul a fost organizat de Secția Cercetări Financiare și Monetare  din cadrul INCE al ASEM


Evenimentul reprezintă o parte componentă a implementării proiectului Program de Stat 20.80009.0807.22 DEZVOLTAREA MECANISMULUI DE FORMARE A ECONOMIEI CIRCULARE ÎN REPUBLICA MOLDOVA.


Moderatorul evenimentului a fost Rodica Perciun, dr. habil., conf. cercet., director de proiect Program de Stat, care a relatat principalele rezultate științifice obținute în cadrul proiectului pe perioada 2020-2023.


Dna Olga GAGAUZ, dr. habil, conf. cercet., director INCE, în cuvântul de salut a accentuat semnificația tematicii și proiectului.


Masa rotundă s-a axat pe 2 rezultate științifice obținute în studiile empirice  efectuate.

  1. Studierea angajamentului consumatorilor din Republica Moldova în economia circulară prin prelungirea duratei de viață a produselor și adoptarea modelului de utilizare a acestora ca serviciu. Raportor Olga Timofei, dr., conf. univ. Prezentarea este accesibilă aici.
  2. Comportamentul durabil al mediului de afaceri. Studiu de caz: Cooperativele din R. Moldova. Raportor: Larisa Șavga, dr. hab., prof. univ., Victoria Iordachi, dr., conf. cercet. Prezentarea este accesibilă aici.

Masa rotundă a întrunit peste 30 de participanți, atât cu prezență fizică, cât și online.


Masa Rotundă în format on-line: „Provocările și perspectivele dezvoltării ÎMM-urilor în Republica Moldova”
Vizualizări: 1010 / Publicat: 14-12-2023, 09:35 /

La data de 18 decembrie 2023, ora 10:00, va avea loc Masa Rotundă în format on-line cu genericul „Provocările și perspectivele dezvoltării ÎMM-urilor în Republica Moldova”, organizată de Secția „Cercetări în antreprenoriat” a Institutului Național de Cercetări Economice al ASEM. 


Evenimentul va aduce în discuție rezultatele cercetărilor derulate în cadrul proiectului Program de stat 20.80009.0807.38 „Evaluarea multidimensională și dezvoltarea ecosistemului antreprenorial la nivel național și regional în vederea impulsionării sectorului IMM în Republica Moldova” (2020-2023). 


Vom fi onorați de prezența Dvs. la acest eveniment! 


Evenimentul va avea loc on-line pe platforma ZOOM: 

Link:

Meeting ID: 895 7828 6642

Passcode: ABC


Programul evenimentului poate fi accesat aici.

Masa rotundă ”Comportamentul durabil – o primă premisă de tranziție la economia circulară”
Vizualizări: 1046 / Publicat: 7-12-2023, 09:57 /

Stimați colegi,  

 

Secția Cercetări Financiare și Monetare  din cadrul INCE al ASEM are deosebita plăcere de a Vă invita la masa rotundă ”Comportamentul durabil – o primă premisă de tranziție la economia circulară”.

Evenimentul se va desfășura la data de 11 decembrie 2023, ora 11:00, în format hibrid: local & online.

Locația evenimentului: Institutul Național de Cercetări Economice al ASEM, mun. Chișinău, str. Ion Creangă 45, biroul 309

Acces on-line: ZOOM

https://us02web.zoom.us/j/4603618457?pwd=L3...EpjQzMxMUkzdz09

 

Agenda evenimentului poate fi accesată aici.


Masa rotundă ”Lansarea catalogului proiectelor investiționale de tip model pentru sectorul agricol”
Vizualizări: 1027 / Publicat: 7-12-2023, 08:06 /

Masa rotundă ”Lansarea catalogului proiectelor investiționale de tip model pentru sectorul agricol”

La data de 1 decembrie 2023, în cadrul Secției Economie agroalimentară și dezvoltare rurală, INCE al ASEM, a avut loc masa rotundă ”Lansarea catalogului proiectelor investiționale de tip model pentru sectorul agricol”. Evenimentul reprezintă o parte componentă a implementării proiectului Program de Stat ,,Elaborarea instrumentelor economice noi de evaluare și stimulare a competitivității agriculturii Republicii Moldova pentru anii 2020-2023” (cifrul – 20.80009.0807.16).

În cadrul lucrărilor au fost prezentate principalele rezultate ale proiectului, scopul căruia este de a acorda suport științific producătorilor agricoli, asociațiilor de producători, organelor publice centrale și locale, mediului academic, precum și altor instituții, prin elaborarea unor instrumente economice noi de evaluare şi stimulare a competitivității agriculturii Republicii Moldova și anume: tarifele actualizate de costuri, normativele veniturilor nete și proiectele investiționale de tip model în domeniul afacerilor agricole.

Evenimentul a continuat cu prezentarea a o serie de proiecte investiționale aferente sectorului vegetal și zootehnic elaborate pe parcursul a patru ani de desfășurare a proiectului: înființarea livezilor de mere, vișin, cais, plantații vitivinicole, creșterea căpșunilor, a usturoiului, și  înființarea fermelor de creștere a porcilor și caprelor.

Lucrările mesei rotunde au întrunit peste 30 de participanți, atât cu prezență fizică, cât și online.


Masa rotundă ”Lansarea catalogului proiectelor investiționale de tip model pentru sectorul agricol”
Vizualizări: 1097 / Publicat: 27-11-2023, 09:19 /
La data de 1 decembrie 2023, cu începere de la orele 10:00, Secția Economie agroalimentară și dezvoltare rurală din cadrul INCE al ASEM va organiza masa rotundă ”Lansarea catalogului proiectelor investiționale de tip model pentru sectorul agricol”. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului Program de Stat ,,Elaborarea instrumentelor economice noi de evaluare și stimulare a competitivității agriculturii Republicii Moldova pentru anii 2020-2023” (cifrul – 20.80009.0807.16)

Masa rotundă va avea loc în format hibrid: local & online.

Locația evenimentului: Institutul Național de Cercetări Economice al ASEM, mun. Chișinău, str. Ion Creangă 45, biroul 309

Acces on-line:
ZOOM:
ID: 826 7280 9511
Cod de acces: 111

Agenda evenimentului poate fi descărcată aici: agenda-masa-rotunda-seadr-1.pdf [421.56 Kb] (copieri: 144)

Masa rotundă "Accesul populației la serviciile de infrastructură socială: probleme și instrumente inovaționale"
Vizualizări: 812 / Publicat: 24-11-2023, 11:56 /
Invitație

La data de 30 noiembrie 2023, între orele 13:00-15:00  va avea loc Masa rotundă organizată de Secția Cercetări Sociale și Nivelul de Trai cu titlul "Accesul populației la serviciile de infrastructură socială: probleme și instrumente inovaționale". 

 

În cadrul Mesei Rotunde se vor pune în discuție unele rezultate ale cercetărilor efectuate în cadrul Proiectului Program de stat 20.80009.0807.29 „Perfecționarea mecanismelor de aplicare a instrumentelor inovaționale orientate spre creșterea durabilă a bunăstării populației Republicii Moldova” (2020-2023) - conducătorul proiectului Colesnicova Tatiana, dr., conf. cerc.


Evenimentul se va desfășura în format mixt.


Acces la eveniment localStudent Hub ASEM (Str.Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni 59, Bloc B, et.1, Chișinău, Republica Moldova)

 

Acces la eveniment online: https://us06web.zoom.us/j/88662251757?pwd=Z...Izm83T37g7rB8.1

ID: 886 6225 1757

Parola: ABC


Programul evenimentului poate fi accesat aici.


Masa Rotundă ”Tranziția tinerilor la viața de adult în condițiile crizelor prelungite”
Vizualizări: 801 / Publicat: 7-11-2023, 09:42 /

Invitație

Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE), Vă invită la masa rotundă ”Tranziția tinerilor la viața de adult în condițiile crizelor prelungite”.

Evenimentul se va desfășura la data de 14 noiembrieora 14:00 în format hibrid local & online.

Scopul evenimentului este de a prezenta situația tinerilor pe diferite dimensiuni ale tranziției tinerilor la viața de adult și a descrie particularitățile acesteia în contextul realităților din Republica Moldova în studiului sociologic realizat la nivel național.

Masa rotundă este organizată în cadrul Programului de Stat 20.80009.0807.21 “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației”.

Acces la eveniment local: INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE (biroul 309, etajul 3, str. Ion Creangă, 45).

Acces la eveniment online:  platforma ZOOM 

https://us06web.zoom.us/j/89209638637?pwd=z...KvSByzUtaXnza.1

Meeting ID: 892 0963 8637
Passcode: CCD

Vă rugăm să confirmați participarea la eveniment prin mesaj către [email protected]


Masa rotundă ”Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare”
Vizualizări: 2138 / Publicat: 16-05-2023, 13:01 /
Masa rotundă ”Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare”


La  15 mai 2023, Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) a desfășurat Masa rotundă Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare, organizată cu prilejul celebrării Zilei  Internaționale a Familiei.  

Desfășurat în format hibrid, evenimentul a reunit 43 de participanți,  colegi din cadrul mediului academic și universitar (ASEM, USM, USMF), precum și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Finanțelor, Casei Național de Asigurări Sociale (CNAS) și ai Biroului Național de Statistică.

În cadrul evenimentului doamna Inga Chistruga-Sînchevici, doctor în sociologie, a prezentat raportul Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare și rezultatele studiului calitativ ”Implementarea concediului de paternitate în Republica Moldova” realizat în perioada august-noiembrie 2022. Totodată a fost lansat Policy Brief 1 cu tematica abordată. În cadrul prezentării sale, doamna dr. Inga Chistruga-Sînchevici a prezentat tendințele implementării concediului de paternitate, efectele utilizării acestuia și barierele care survin în procesul de accesare. Informațiile oferite au evidențiat în ce măsură politica ce ține de concediul de paternitate influențează comportamentul parental al taților, diviziunea sarcinilor familiale și asigurarea echilibrului dintre muncă și viața de familie.

La panelul interactiv au luat cuvântul doamna Aliona Crețu, șef Serviciu politici demografice din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, doamna Valentina Bogdrug-Lungu, dr.hab., prof.univ. (USM; președinta Gender-Centru), doamna Olga Gagauz, dr.hab., conf.cercet., director al Institutului Național de Cercetări Economice.


Policy Brief 1 Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare poate fi accesat aici.

Mai multe studii ce reflectă schimbările și problemele cu care se confruntă familiile din Republica Moldova, inclusiv reconcilierea dintre viața familială și profesională, dar și evaluări în domeniul politicilor familiale pot fi accesate pe site-ul https://ccd.ince.md/.

 

Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului 20.80009.0807.21 “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației”.

 

Masa rotundă ”Concediul de paternitate: așteptări, experiențe și rezultate în primii ani de la implementare”