Pagina principală » Noutăți și evenimente » Mese rotunde » Masa rotundă organizată ”Implementarea metodologiei Conturilor Naționale de Transfer în monitorizarea situației populației în vârstă”

Masa rotundă organizată ”Implementarea metodologiei Conturilor Naționale de Transfer în monitorizarea situației populației în vârstă”
Vizualizări: 926 / Publicat: 2-10-2022, 21:11 /

 

Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor vârstnice, Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE), a organizat masa rotundă cu genericul: Implementarea metodologiei Conturilor Naționale de Transfer în monitorizarea situației populației în vârstă.

Prin metodologia Conturilor Naționale de Transfer se urmărește impactul schimbărilor demografice, al structurii pe vârstă a populației asupra formării și redistribuirii resurselor naționale.

În cadrul evenimentului a fost analizat deficitul ciclului de viață a populației în vârstă de 60 ani și peste. S-a estimat că acesta constituie circa 41% din Deficitul Ciclului de Viață estimat pentru toate vârstele. Veniturile de muncă a persoanelor în vârstă sunt mici, dar și pensia, iar pentru ași completa deficitul autoocuparea are un rol special și devine practic singura sursă de venit activ după vârsta de 75 de ani. Se atestă că persoanele în vârstă nu sunt pe poziția doar de consumatori și beneficiari ai fondului public, dar prin diverse taxe contribuie la formarea fondului de stat, inclusiv la toate vârstele.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul Proiectului din Programul de Stat 20.80009.0807.21 “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației”.