Pagina principală » Noutăți și evenimente » Mese rotunde » Analiza şi evaluarea securităţii alimentare în contextul aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova

Analiza şi evaluarea securităţii alimentare în contextul aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova
Vizualizări: 11718 / Publicat: 17-02-2011, 14:03 /

În cadrul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică  a avut loc masa rotundă cu genericul

 „Analiza şi evaluarea securităţii alimentare în contextul aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova”

 

Pe data de 8 decembrie 2010, în cadrul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică a avut loc masa rotundă cu genericul „Analiza şi evaluarea securităţii alimentare în contextul aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova”
 Evenimentul a fost deschis de către Alexandru Stratan, dr. hab., dir. IEFS, care a avut un cuvânt de salut. Dl. Victor Moroz, dr., şef secţia „Economia agro-alimentară şi dezvoltare rurală”, IEFS a prezentat o comunicare cu tema „Politici de securitate alimentară în contextul aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova”. Dlui a menţionat că au fost identificate tendinţele macroeconomice de dezvoltare şi evoluţie a rolului sectorului agro-alimentar în economia naţională. De asemenea, a fost evaluat potenţialul bio-climatic al Republicii Moldova, precum şi starea actuală a sectorului agro-alimentar. În baza datelor despre comerţul extern al Republicii Moldova şi al ţărilor limitrofe a fost efectuată analiza competitivităţii sectorului agro-alimentar al Republicii Moldova. Au fost evaluate principalele aspecte ale sistemului de securitate alimentară, inclusiv siguranţa alimentară, sănătatea publică, cadrul instituţional şi juridic. A fost sistematizată experienţa de elaborare şi implementare a politicilor de pre-aderare în ţările Uniunii Europene nou aderate. Au fost identificate politicile de dezvoltare, ajustare structurală şi diversificare a agriculturii din Republicii Moldova pentru anii viitori.
 La subiectul „Comerţul agro-alimentar extern şi competitivitatea Republicii Moldova în acest sector” s-a referit dl Anatolie Ignat, cercetător ştiinţific, IEFS, care în prezentarea sa a efectuat analiza competitivităţii sectorului agro-alimentar al Republicii Moldova în baza datelor despre comerţul extern al Republicii Moldova şi al ţărilor limitrofe şi a evaluat competitivitatea agriculturii Republicii Moldova în aspect regional.
Dl Anatolie Rojco, dr. şef secţie „Politici dezvoltare socială”, IEFS a prezentat comunicarea cu tema „Aspectele sociale ale securităţii alimentare ale populaţiei Republicii Moldova” în care s-a referit la distorsiunile între nivelul de asigurarea a securităţii alimentare a păturilor vulnerabile comparative cu persoanele mai asigurate.
 În cadrul discuţiilor au participat Dr. hab. Tudor Bajura, vice director IEFS, dl Mihai Suvac, şef Direcţia politici de piaţă pentru produsele de origine vegetale a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Dl Vavil Caragia, vice director al Institutului de Horticultură şi Tehnologii Alimentare. Au fost abordate diferite aspecte de ordin economic, politic, social şi tehnologic de asigurare a securităţii alimentare ale Republicii Moldova la moment.