La 22 februarie 2017 Centrul de Cercetări Demografice, în parteneriat cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova, a lansat Barometrul Demografic “Cum corelăm dezvoltarea economică cu cea demografică sau ce este dividendul demografic?”
Prezentând rezultatele studiului, Tatiana Tabac, cercetător științific din cadrul Centrului de Cercetări Demografice a declarat că dividendul demografic în Republica Moldova este puțin valorificat. Rata de ocupare a populației este foarte scăzută și constituie doar 40%. Circa 27% din tineri cu vârsta între 15-29 de ani nu sunt încadrați nici pe piața muncii, nici în educație, acest indicator fiind de două ori mai mare decât media în UE. Fluxurile emigraționale sunt în continuare mari. Migrația în masă a redus din volumul și perioada dividendului demografic.
Rita Columbia, Reprezentantă UNFPA în Republica Moldova a declarat că “Pentru a valorifica dividendul demografic, Guvernul, societatea civilă și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, alături de UNFPA, să acorde prioritate investițiilor în tineri, sănătatea acestora, inclusiv și sănătatea sexuală și reproductivă, educația și angajarea lor în câmpul muncii. De asemenea, valorificarea dividendului demografic ar trebuie să stea la baza revizuirii Strategiei “Moldova 2020”, care este cadrul de implementare al Acordului de Asociere cu UE și atingere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.
Olga Gagauz, Vicedirector al INCE a precizat că scopul barometrului este să aducă dovezi că chiar dacă Republica Moldova înregistrează scăderea numărului populației, structura pe vârste a populației în prezent și în următoarele două decenii este favorabilă și poate facilita creșterea economică. Numărul și proporția populației în vârsta aptă de muncă în totalul populației depășește 55%, astfel sunt necesare măsuri de valorificare a acestui potențial.
Barometrul Demografic poate fi accesat aici: http://ccd.ucoz.com/_ld/0/53_Barometru_rom.pdf