Invitație
La data de 16 noiembrie 2023, între orele 11:00-13:00 va avea loc Seminarul științific organizat de Secția Cercetări Sociale și Nivelul de Trai cu titlul "Социально-экономические аспекты обеспечения гендерного равенства" / "Aspectele social-economice ale asigurării egalității de gen". Lecția publică la tematica dată va fi desfășurată de către Bliznyuk Victoria, doctor habilitat, cercetător științific superior, șef al Departamentului de socio-economie a muncii al Institutului de Economie și Prognoză al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei.
Seminarul științific este organizat în cadrul Proiectului Program de stat 20.80009.0807.29 ”Perfecționarea mecanismelor de aplicare a instrumentelor inovaționale orientate spre creșterea durabilă a bunăstării populației Republicii Moldova” (2020-2023)
Evenimentul se va desfășura în format hibrid.
Acces la eveniment online: platforma ZOOM
Meeting ID: 848 6212 2818
Passcode: ABC
Programul evenimentului poate fi accesat aici.
Prezentarea lecției publice poate fi accesată aici.
Invitație
Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE), Vă invită la masa rotundă ”Tranziția tinerilor la viața de adult în condițiile crizelor prelungite”.
Evenimentul se va desfășura la data de 14 noiembrie, ora 14:00 în format hibrid local & online.
Scopul evenimentului este de a prezenta situația tinerilor pe diferite dimensiuni ale tranziției tinerilor la viața de adult și a descrie particularitățile acesteia în contextul realităților din Republica Moldova în studiului sociologic realizat la nivel național.
Masa rotundă este organizată în cadrul Programului de Stat 20.80009.0807.21 “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației”.
Acces la eveniment local: INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE (biroul 309, etajul 3, str. Ion Creangă, 45).
Acces la eveniment online: platforma ZOOM
https://us06web.zoom.us/j/89209638637?pwd=z...KvSByzUtaXnza.1
Meeting ID: 892 0963 8637
Passcode: CCD
Vă rugăm să confirmați participarea la eveniment prin mesaj către ccd.ince@gmail.com
Institutul Naţional de Cercetări Economice a lansat o nouă ediţie a publicaţiei semestriale de analiză economică "Tendințe în Economia Moldovei" (Semestrul I, 2023, nr. 49). Conținutul acesteia poate fi descărcat accesând link-ul:
REZUMATUL EDIŢIEI
Producția
Pentru anul 2023 în semestrul I produsul intern brut a atins o valoare de 133 914.1 mil. MDL (în prețuri curente), astfel, în termeni reali, prezentând o descreștere cu 2,3% față de semestrul I al anului 2022.
În prima jumătate a anului 2023, producția industrială a înregistrat o descreștere semnificativă de 7,6% (serie brută) comparativ cu perioada similară a anului 2022. Rezultatele respective sunt cauzate de diminuarea industriei extractive cu 10,0% și a industriei prelucrătoare cu 9,5%. În perioada respectivă doar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă și aer condiționat a înregistrat o ușoară creștere de 0,4% comparativ cu prima jumătate a anului 2022.
On 12-13 October, 2023 will take place the 17th edition of the International Scientific-Practical Conference "Economic growth in the conditions of globalization"
The Programme of the International Scientific-Practical Conference "Economic growth in the conditions of globalization", 17th edition can be accessed here.
The Book of Abstracts of the International Scientific-Practical Conference "Economic growth in the conditions of globalization", 17th edition can be accessed here.
În perioada 13-15 septembrie curent, Ecaterina Grigoraș, doctor în sociologie, cercetător științific superior al Centrului Cercetări Demografice al INCE a participat la forumul Şcolii de Economie din Varşovia, Polonia “The 7th GGP User Conference”. Cu suportul partenerilor Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova), în cadrul conferinței doamna dr.Grigoraș a prezentat rezultatele studiului empiric “Fertility drivers across generation in the Republic of Moldova”, realizat în baza datelor Studiului Generații și Gen (GGS Moldova). Deasemenea, sumarul rezultatelor a fost expus și prezentat prin poster tematic. Principalele constatări ale studiului evidențiază impactul factorilor sociodemografici asupra numărului de copii născuți, modificarea intergenerațională a comportamentului reproductiv și reliefarea modelelor acestuia.
Menționăm că scopul evenimentului a fost prezentarea celor mai recente rezultate și abordări metodologice care au ca bază empirică Studiul Generații și Gen, unul dintre cele mai complexe cercetări sociodemografice la nivel global desfășurat până în prezent în peste 24 de țări. Tematicile prezentate au fost diverse: relații intergeneraționale, realizarea intențiilor reproductive, tranziția către parentalitate, inegalități de gen în fertilitate, impactul crizelor actuale asupra familiilor, infertilitatea voluntară și altele. Conferința a întrunit în discuții cercetători din Olanda, Franța, Austria, Estonia, Germania, Ungaria, Cehia, Uruguay, Anglia, Polonia.
În Republica Moldova, Studiul Generații și Gen s-a desfășurat pentru prima dată în anul 2020 și este parte componentă a Programului „Generații și Gen” lansat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (2018) cu scopul de a consolida disponibilitatea datelor statistice despre procesele demografice din Republica Moldova.
Rezultate științifice recente la tema analiza comportamentului reproductiv al femeilor din Republica Moldova și tranziția fertilității sunt disponibile în acces deschis:
Grigoraș, E.; Gagauz, O., (2022). Fertility transition from traditional to modern model in Moldova: exploration in base on the “Generation and Gender Survey”. Economy and Sociology, 1, 100-114. https://doi.org/10.36004/nier.es.2022.1-09
Grigoraș, E. (2022). Factori asociați cu nașterea copiilor de rang diferit la femeile din municipiul Chișinău. Revista Calitatea Vieții, 3, pp. 216–233 https://doi.org/10.46841/RCV.2022.03.04
Se anunță susținerea publică a tezei de doctor.
Candidat: FALA Victoria
Conducător științific: STRATAN Alexandru, mem. cor., dr. hab., prof.univ.
Consiliul științific specializat: D 521.03-23-8
Tema tezei: Perfecționarea managementului competitivității exporturilor moldovenești
Specialitatea 521.03. – Economie și management în domeniul de activitate
data: 29 septembrie 2023, ora 13:00
Local: Academiei de Studii Economice din Moldova, mun. Chișinău, strada G. Bănulescu-Bodoni 59, MD-2005, sala Senatului
Teza de doctorat și rezumatul pot fi consultate la Biblioteca Științifică a Academiei de Studii Economice din Moldova, la Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică și pe pagina web a ANACEC (www.cnaa.md).
Teza poate fi accesată aici.
Rezumatul poate fi accesat aici.
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA
INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE
INFORMEAZĂ PRIVIND SUSŢINEREA PUBLICĂ
în cadrul Seminarului Științific de Profil al INCE
A TEZEI DE DOCTORAT ÎN ECONOMIE
specialitatea 521.03 – Economie și management în domeniul de activitate
pretendent la titlul științific – LUCAȘENCO Eugenia
ședința va avea loc la
bir. 309, str. Ion Creangă, 45
Astăzi, 11 iulie 2023, cu prilejul Zilei Internaționale a Populației, Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) a lansat Policy Brief nr.2 Depopularea Republicii Moldova în profil teritorial: consecințe socioeconomice și politici de dezvoltare regională.
În lucrare se prezentă cele mai recente date și indicatori privind situația demografică în unitățile administrativ-teritoriale, evidențiind aspectele specifice ale populației la nivel local și oferind o imagine detaliată a situației demografice în diferite regiuni.
Lucrarea poate fi accesată aici.
Policy Brief nr.2 a fost elaborat în cadrul proiectului 20.80009.0807.21 “Migrația, schimbări demografice și politici de stabilizare a situației”.
Mai multe studii în domeniul populației pot fi accesate pe site-ul https://ccd.ince.md/.