Pagina principală » Noutăți și evenimente » Noutati » Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică: dinamica în anii 2014-2016

Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică: dinamica în anii 2014-2016
Vizualizări: 7035 / Publicat: 20-12-2017, 13:17 /


La 19 decembrie 2017  a fost lansat „Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică: dinamica în anii 2014-2016”(IITSD) de Centrul de Cercetări Demografice în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și UNFPA, Fondul ONU pentru Populație. Acesta prezintă situația demografică a raioanelor țării în plan comparativ, fiind examinate patru aspecte cheie:  tendințele demografice, sănătatea populației, siguranța socială și ocuparea forței de muncă.

Documentul poate fi descărcat aici: policy-paper-ro.pdf [461.63 Kb] (copieri: 958)

În general, în ultimii doi ani potrivit IITSD s-a observat o îmbunătățire relativă a Indicelui de securitate demografică în mai mult de jumătate din raioanele țării, dar există un decalaj foarte mare între raioane. Cea mai bună situație demografică în ultimii doi ani se atestă în municipiul Chișinău,  care a acumulat 70,2 puncte în 2014 și 69,2 în 2016. Cea mai rea situație s-a înregistrat în raionul Dondușeni – 45,5 de puncte în 2014 și în raionul Șoldănești – 43,5 în 2015 și 45,8 de puncte în 2016.

Autoarea studiului O. Gagauz a declarat că în R. Moldova există un decalaj semnificativ în dezvoltarea socioeconomică și demografică a unităților administrativ-teritoriale.  “Lipsa oportunităților de angajare în câmpul muncii, salariile mici și gradul scăzut de siguranță socială corelează cu sporul migrațional negativ, contribuind la agravarea situației demografice, depopularea și aprofundarea procesului de îmbătrânire demografică”.

Este îmbucurător faptul că deja multe strategii și planuri de dezvoltare națională, regională și comunitară includ și un compartiment dedicat tendințelor demografice care vor influența țara, regiunea sau comunitatea. Calcularea Indicelui Integral Teritorial de Securitate Demografică  a fost importantă pentru monitorizarea și evaluarea politicilor socioeconomice și demografice la nivel teritorial de către autoritățile publice centrale și locale, totodată oferind suport pentru noile inițiative”,  a menționat  Anastasia Oceretnîi, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

“Republica Moldova este în curs de elaborare a unei noi strategii de dezvoltare a țării până în anul 2030. Indicatorul de Securitate Demografică va ajuta autorii de politici să înțeleagă mai bine contextul demografic al fiecărui raion în parte și să elaboreze politici bazate pe dovezi, pentru a răspunde provocărilor demografice ale țării”, a spus Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova.

Pentru o informare mai amplă puteți accesa: http://ccd.md/indicele-securitatii-demografice  , http://moldova.unfpa.org/ro/news/municipii...8%9B%C4%83rii-0 , https://ince.md/ , http://ccd.md/