Pagina principală » Noutăți și evenimente » Noutati » Institutul Național de Cercetări Economice a organizat Reuniunea anuală a Grupului de experți privind comerțul agricol din Europa și Asia Centrală

Institutul Național de Cercetări Economice a organizat Reuniunea anuală a Grupului de experți privind comerțul agricol din Europa și Asia Centrală
Vizualizări: 3752 / Publicat: 12-06-2019, 13:25 /

În perioada 5 – 6 iunie 2019, Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu sprijinul Institutului Național de Cercetări Economice a organizat la Chișinău, Republica Moldova, cea dea 5-a Reuniune anuală a Grupului de experți privind comerțul agricol din Europa și Asia Centrală.

Evenimentul a întrunit peste 40 de participanți, dintre care experți din douăsprezece țări din spațiul post-sovietic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Federația Rusă, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan și Ucraina), reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova (Dl Secretarul general de stat Iurie Ușurelu, colaboratori din cadrul  Direcției analiză, monitorizare și evaluare a politicilor), reprezentanți ai Oficiului central FAO din Roma și Oficiului local FAO din Republica Moldova (Dl Tudor Robu, reprezentant adjunct), reprezentanți ai Institutului Național de Cercetări Economice (Dl mem. cor. al AȘM Alexandru Stratan, Director și colaboratori ai secției ”Economie agroalimentară și dezvoltare rurală”), reprezentanți ai Ministerului Economiei, Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Universității Agrare de Stat din Moldova, Federației Agricultorilor din Moldova, asociației ”Moldova-Fruct”, etc.

Experții din spațiul post-sovietic au prezentat cele mai recente evoluții în politica comercială agricolă, precum și măsurile de sprijin a sectorului agrar din statele ce le reprezintă.

O sesiune separată din cadrul întrunirii a fost dedicată impactului schimbărilor climatice asupra comerțului cu produse agroalimentare din Europa de Est și Asia Centrală. Schimbările climatice au un impact diferit asupra productivității sectorului agricol din diverse regiuni. Drept urmare, în aceste circumstanțe, sporește importanța comerțului ca o modalitate de adaptare și asigurare a securității alimentare. În cadrul sesiunii respective a fost prezentat impactul schimbărilor climatice asupra comerțului cu produse agroalimentare din Republica Moldova (de către Secretarul general de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Dl Iurie Ușurelu), din Federația Rusă, Asia Centrală și Europa de Est, sub aspect general.

Lucrările unei alte sesiuni separate s-au axat pe perspectivele dezvoltării comerțului cu produse agroalimentare din țările din regiune cu China și consecințele dezvoltării economiei Chinei pentru agricultura din unele țări din Asia Centrală și Europa de Est.