Pagina principală » Noutăți și evenimente » Noutati » Masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”

Masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”
Vizualizări: 1867 / Publicat: 17-03-2023, 21:20 /

 

Masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”

 

La  16 martie 2023, Centrul Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), a organizat Masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”.

Desfășurat în format hibrid, evenimentul a reunit 44 de participanți,  colegi din cadrul mediului academic și universitar (ASEM, USM), precum și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Casei Național de Asigurări Sociale (CNAS), Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și ai Biroului Național de Statistică.

În cadrul evenimentului a fost lansat studiul Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014, realizat de către doamna dr.hab., conf cercet. Olga Gagauz cu suportul Fondul ONU pentru Populație (UNFPA). A fost prezentată metodologia de calcul și numărul revizuit al populației cu reședință obișnuită, dar și estimați principalii indicatori demografici pentru perioada anilor 2004-2014. Rezultatele acestui recalcul oferă cercetătorilor posibilitatea de a analiza în evoluție tendințele demografice a populației cu reședință obișnuită începând cu anul 2004.

În cuvântul de salut, doamna Aliona Cristei, analistă programe Populație și Dezvoltare a  Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), a accentuat importanța datelor demografice pentru dezvoltarea politicilor eficiente, de către factorii de decizie, cu impact asupra consolidării Rezilienței Demografice a țării. S-a constatat că rezultatele studiului, lansat în cadrul mesei rotunde, completează baza de evidențe prin care putem înțelege cu adevărat comportamentele reproductive și de ce au loc schimbările demografice.

La panelul interactiv au luat cuvântul doamna Aliona Crețu, șef Serviciu politici demografice din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, doamna Olga Penina, dr., conf univ. (USMF ”N.Testemițanu”), doamna Elena Galer, șef Direcția statistica populației și migrației al Biroului Național de Statistică.

Rezultatele studiului Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014, vor fi plasate pe site-ul https://ccd.ince.md/ și https://moldova.unfpa.org/ .

Studiul realizat face parte din Programul UNFPA de reziliență demografică pentru Europa și Asia Centrală lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în 2021 cu scopul de a susține și dezvolta capacitățile țărilor din regiune, inclusiv Republica Moldova, de a elabora politici bazate pe evidențe și programe destinate societății și populației, pentru a răspunde la schimbările demografice și a consolida capitalul uman. Analiza a fost elaborată cu suportul Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MMPS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Fondului ONU pentru Populație (UNFPA Moldova).

 

Masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”

 

Masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”

 

Masa rotundă ”Recalculul numărului populației pentru perioada anilor 2004-2014”