Cu prilejul Zilei Internationale a Stiintei, Academia de Stiinte a Moldovei a organizat pe data de 10 noiembrie 2011 Conferinta Nationala stiintifico-practica cu genericul „Cercetarea si inovarea în parteneriat cu mediul de afaceri”
Programul a ancorat 7 sectiuni (Agricultura; Mecanizarea agriculturii; Energie regenerabila; Electronica si ingineria materialelor; Managementul deseurilor; Tehnologii informationale; Substante chimice si materiale noi), care acopera o gama larga de evaluari atât din partea mediului academic cât si cel al afacerii.
Conotatia deosebita a evenimentului a fost subliniata de catre presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, în deschiderea manifestarii, la care au participat savanti, cercetatori, experti notorii din diverse domenii de cercetare stiintifica, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri din tara, ai ministerelor, ai corpului diplomatic, acreditat în tara noastra, deputati. „Conferinta este o premiera absoluta în colaborarea dintre Guvern, Ministerul Economiei si alte ministere, Academia de Stiinte a Moldovei, Consiliul Rectorilor din Moldova si Camera de Comert si Industrie a RM în vederea propunerii mediului de afaceri a unor solutii oferite de cercetatori pentru a dezvolta o economie durabila având la baza inovatiile”, a mentionat acad. Gheorghe Duca.
Prezent la evenimentul de deschidere a forului, Presedintele Parlamentului, Marian Lupu,Presedinte interimar al Republicii Moldova a adresat tuturor celor prezenti sincere felicitari cu prilejul Zilei Mondiale a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare Durabila, precum si a Zilei Stiintei în Republica Moldova. „Doresc ca inepuizabila forta de munca si profesionalismul, onestitatea si cumsecadenia, creativitatea si perseverenta, optimismul si rabdarea, care Va caracterizeaza ca savanti si cercetatori sa Va aduca satisfactia realizarii si aprecierea din partea colegilor si, cel mai important, al concetatenilor, dar si forte pentru a contribui în continuare la asigurarea progresului în Republica Moldova”, se arata în mesajul Presedintelui Marian Lupu.
Valeriu Lazar, viceprim-ministru, ministrul Economiei a gasit foarte inspirata ideea, venita din partea Academiei de Stiinte de a organiza o Conferinta în atare format, abordarea inovativa fiind, in opinia sa, una cu mari asteptari vizavi de dimensiunea practica, aplicativa care va fi ghidata pe platforma inovationala.
Ministrul Economiei a mentionat, de asemenea, ca politicile nationale de încurajare a antreprenoriatului, trebuie sa rezide în cresterea inovatiilor si transferului tehnologic, exprimând certitudinea ca ideile si talentul pot fi valorificate doar prin eforturi comune ale structurilor administratiei publice centrale, a Academiei de Stiinte, Agentiei pentru Inovare si Transfer Tehnologic, structurilor de cercetare, inovare si transfer tehnologic, a echipelor manageriale ale întreprinderilor si organizatiilor.
În cadrul Conferintei, destinata conexiunii dintre cercetare si mediul de afaceri, acad. Gheorghe Duca a prezentat raportul „Stiinta si inovarea: pilonii dezvoltarii durabile a economiei”, în care a invocat trei etape pe care le parcurg inovatiile – cercetarile fundamentale, cercetarile aplicative si transferul tehnologic, mentionând si impactul finantarii stiintei asupra dezvoltarii societatii. Presedintele ASM a remarcat ca economia Republicii Moldova, cu regret, face parte din categoria economiilor care cresc fara inovare, de vina fiind structura economiei nationale, care se bazeaza mai mult pe consumul bunurilor de import. „In acest context se impune promovarea unei noi politici, care sa încurajeze dezvoltarea întreprinderilor nationale mari fara a diminua importanta IMM-urilor. Economia unei tari nu se poate dezvolta doar din contul IMM-urilor, scheletul oricarei economii fiind format de întreprinderile mari care dau câmp de lucru pentru IMM-uri”, se arata în raportul presedintelui ASM, or, la moment, pentru Moldova, dezvoltarea unor întreprinderi mari, competitive pe plan international, din pacate, nu constituie o prioritate, într-un asemenea mediu fiind anevoioasa dezvoltarea unui domeniu de cercetare care sa fie conectat la economia tarii si sa activeze în strânsa legatura cu businessul.
Primarul General al mun. Chisinau, Dorin Chirtoaca, considera mai mult decât binevenita initiativa venita din partea comunitatii stiintifice care constientizeaza necesitatea unirii eforturilor, exprimând speranta ca împreuna cu administratia publica, mediul de afaceri se vor depune eforturi conjugate pentru a identifica idei si solutii noi ce vor contribui la atingerea unui nivel cât mai înalt de performanta economica. „Sa punem în aplicare recomandarea comunitatii stiintifice, retelele, formulele inovationale, cunoscute si verificate în lume care, cu siguranta, vor duce la rentabilitate, eficienta si micsorarea cheltuielilor”, a mentionat Dorin Chirtoaca.
Ion Sturza, reprezentant al businessului, a venit prin intermediul unui material video cu un raspuns la întrebarea „Este oare mediul de afaceri autohton interesat de cercetare si inovare?”
Comunicarile participantilor la Conferinta Nationala stiintifico-practica „Cercetarea si inovarea în parteneriat cu mediul de afaceri” vor fi publicate într-un volum special. La finele Conferintei a fost adoptata o Rezolutie, în care se contin solutiile propuse de participantii la for, care va fi remisa Guvernului, ministerelor de resort în vederea modificarii politicii de stat de sustinere a cercetarii tehnologice si relansarii economice a Republicii Moldova.
În cadrul evenimentului a fost organizata o expozitie cu cele mai originale proiecte, propuneri, materiale si rezultate obtinute în domeniul inovational în contextul dezvoltarii mediului de afaceri autohton.
Download:
Text si imagini de Eugenia Tofan, Centrul Media al ASM