Pagina principală » Noutăți și evenimente » Noutati » Opțiunile de integrare ale Republicii Moldova

Opțiunile de integrare ale Republicii Moldova
Vizualizări: 4536 / Publicat: 22-10-2013, 20:06 /

Ambele piețe, atât UE, cât și CSI, vor rămâne strategic importante pentru Republica Moldova pe termen lung, iar opțiunea integraționistă urmărită nu trebuie să fie în detrimentul oricărei din aceste piețe.


Amplasarea geografică a păstrat Republica Moldova, în mod constant, la intersecția celor mai importante procese integraționiste de pe continentul european: integrarea europeană și cea euro-asiatică. Deși Moldova a ales deja prima opțiune drept principal obiectiv strategic al politicii externe și interne încă în 2005, în prezent,societatea și elita politică rămâne divizată pe marginea celor două opțiuni integraționiste.


Institutul Național de Cercetări Economice în colaborare cu Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP a organizat marți, 22 octombrie, 2013, conferința „Opțiunile de integrare ale Republicii Moldova”. Acest eveniment este dedicat discuţiilor despre oportunităţile şi provocările opţiunilor de integrare ale Republicii Moldova.


Discuțiile în cadrul conferinței au fost centrate pe beneficiile și riscurile pe care le comportă cele două opțiuni de integrare economică a Republicii Moldova: aderarea la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător sau Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.


În rezultatul discuțiilor s-a ajuns la concluzia că Republica Moldova trebuie să își schimbe modelul de dezvoltare economică. Semnarea Acordului de Asociere cu UE ar fi opțiunea potrivită în acest caz deoarece aceasta va duce la creșterea economică de circa 6,4%, inclusiv 3,5% pentru Transnistria, va impulsiona exporturile, consumul și activitatea investițională. Totodată, acordul de asociere implică următoarele riscuri: șoc competitiv pentru sectorul agroalimentar, reducerea veniturilor bugetare, în special în regiunea transnistreană și înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă.


Cît privește, însă, aprofundarea proceselor integraționeste în spațiul estic, estimările efectuate indică că aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan ar fi asociată la moment cu o serie de provocări pentru dezvoltarea comerțului Republicii Moldova, dar și al economiei în ansamblu. Totodată, reieșind din ponderea acestui partener în relațiile  economice externe ale țării, o sarcină importantă este consolidarea relațiilor economice în cadrul formulei existente de cooperare - Acordul multilateral privind Zona de liber schimb cu țările CSI.


Mai multe argumente pot fi găsite în publicația „Quo Vadis Moldova: Integrarea Europeană, Integrarea Euro-asiatică sau status quo?” ce poate fi descărcată la https://expert-grup.org/ro/biblioteca și publicația „Politica comercială a Republicii Moldova: provocări și perspective ale opțiunilor de integrare în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan vs semnarea Acordului de comerț liber aprofundat și comprehensive cu Uniunea Europeană” disponibil la https://ince.md/ro/activitatea-ince/publica...ntegrarare.html.

Opțiunile de integrare ale Republicii Moldova

Opțiunile de integrare ale Republicii Moldova

Opțiunile de integrare ale Republicii Moldova
Opțiunile de integrare ale Republicii Moldova

Opțiunile de integrare ale Republicii Moldova
comunicat-de-presa-22-octombrie.docx [443.51 Kb] (copieri: 560)
gorelova.pdf [160.5 Kb] (copieri: 946)
 
stratan.pdf [694.05 Kb] (copieri: 1205)