Pagina principală » Noutăți și evenimente » Noutati » Institutul Naţional de Cercetări Economice a organizat 2 sesiuni de training in contextul Proiectului european „Introducerea standardelor UE în Moldova: spre un nou model de cooperare şi planificare”

Institutul Naţional de Cercetări Economice a organizat 2 sesiuni de training in contextul Proiectului european „Introducerea standardelor UE în Moldova: spre un nou model de cooperare şi planificare”
Vizualizări: 9791 / Publicat: 7-05-2014, 08:08 /

Institutul Naţional de Cercetări Economice a organizat 2 sesiuni de training in contextul Proiectului european „Introducerea standardelor UE în Moldova: spre un nou model de cooperare şi planificare”

 

  În perioada 5 – 6 mai 2014, Institutul Naţional de Cercetări Economice a organizat 2 sesiuni de training în domeniul „Dezvoltării locale și regionale în cadrul sistemului administrativ descentralizat” şi „Planificarea strategică”.

În cadrul sesiunilor de training au fost abordate următoarele subiecte: aspecte ale cooperării dintre administraţiile publice centrale, locale şi regionale, aspecte teoretice şi practice ale planificării strategice, studii de caz, etc. 

 

Prima zi a training-ului a fost dedicată practicilor planificării strategice în cadrul Uniunii Europene, cu un accent deosebit pe experiența Ungariei. Dna Viktoria Jozsa, reprezentant al Universității Szent Istvan din Ungaria a prezentat nivelele teritorial-administrative din cadrul UE și caracteristicile acestora. De asemenea, au fost discutate aspecte teoretice ale planificării, ulterior, în baza cărora, reprezentanții APL-urilor prezenți la training au efectuat un exercițiu practic, ce a constat în elaborarea unui document de program bazat pe modelul european al structurii programelor.

În a doua zi de training, Dl Dawid Szescilo, reprezentant al Forumului Mișcării Europene din Polonia a prezentat dimensiunile autonomiilor guvernelor locale și regionale din Uniunea Europeană cu un accent pe practicile Poloniei. De asemenea au fost discutate formele variate de cooperare inter-municipală, domeniile de colaborare și oportunitățile și barierele pentru o colaborare eficientă dintre administrațiile de diverse nivele.

 

Training-ul a fost realizat în contextul Proiectului european „Introducerea standardelor UE în Moldova: spre un nou model de cooperare şi planificare”. Acesta este primul proiect din cadrul Extended Standard Program finanţat de Fondul Visegrad, care în premieră, în Republica Moldova va fi implementat de către Institutul Naţional de Cercetări Economice.

Proiectul îşi propune să contribuie la dezvoltarea regională prin creşterea capacităţii de guvernare a administraţiei publice şi competenţele instituţiilor responsabile de dezvoltare în Republica Moldova.

La training au participat persoanele delegate din cadrul organelor Administraţiei Publice Locale.