Pagina principală » Noutăți și evenimente » Noutati » Sindicatele din Moldova au semnat un Acord de colaborare cu Institutul Naţional de Cercetări Economice

Sindicatele din Moldova au semnat un Acord de colaborare cu Institutul Naţional de Cercetări Economice
Vizualizări: 3762 / Publicat: 28-05-2014, 07:49 /

Sindicatele din Moldova au semnat un Acord de colaborare cu Institutul Naţional de Cercetări Economice

 

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) al Academiei de Științe a Moldovei au semnat marți, 27 mai curent, un Acord de colaborare.

Scopul Acordului este dezvoltarea cercetărilor fundamentale și aplicative, contribuind la înviorarea și dezvoltarea aspectului socio-economic al Republicii Moldova, argumentarea poziției sindicatelor la elaborarea politicilor social și economice ale țării, precum și asigurarea unui nivel de protecție mai înalt pentru salariații, membrii de sindicat.

 

Mihail Hîncu, vicepreședintele CNSM, a menționat că această colaborare între sindicate și INCE durează deja de câțiva ani, dar inițiativa de a semna un Acord a venit abia acum.

”Vom face schimb reciproc de informații despre aspectele ce țin de derularea acțiunilor comune. De asemenea, în urma acestui Acord vom elabora planuri, programe tematice separate și vom propune participarea la cercetări a colaboratorilor din colectivele din fiecărei părți”, a subliniat Hîncu.

La rândul său, Petru Chiriac, vicepreședintele CNSM, a propus ca prim pas să fie revăzut sistemul de salarizare în Republica Moldova și ajustat conform cerințelor europene.

Directorul INCE, Alexandru Stratan, a mulțumit conducerii sindicatelor pentru inițiativa de a semna Acord de colaborare și a menționat că aceste două instituții, fiind depolitizate, au scopuri comune în dezvoltarea aspectului socio-economic al Republicii Moldova.

”Vom face investigații științifico-practice necesare evaluării situației salariaților-membri de sindicat, vom calcula indicii și indicatorii statistici care vizează aspecte ce țin de nivelul de trai, salarizarea, piața forței de muncă, pensii, prețuri, sărăcie etc”, a declarat Stratan.

Centrul Informațional al Sindicatelor