Pagina principală » Noutăți și evenimente » Noutati » Mesaj de felicitare cu prilejul Zilei internaționale a științei al dlui Academician Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei

Mesaj de felicitare cu prilejul Zilei internaționale a științei al dlui Academician Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei
Vizualizări: 9778 / Publicat: 7-11-2014, 12:26 /

Mult stimați membrii ai comunității științifice,

 

La 10 noiembrie 2014, noi toți vom celebra Ziua Științei, sărbătoare marcată la nivel național, dar și de comunitatea oamenilor de știință din întreaga lume.

Instituită în Republica Moldova prin Hotărârea Guvernului, această sărbătoare este organizată în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, proclamată și stabilită de către UNESCO, în intenția de  a reconfirma  angajamentul față de știință a mapamondului întreg, precum și a națiunii noastre.

Pentru noi, cei angajați în activitatea de cercetare științifică din Republica Moldova, anul curent este marcat de realizări excepționale în Spațiul European de Cercetare. S-a finalizat cu succes Programul Cadru 7 al Uniunii Europene, în care am depus 305 propuneri de proiecte, dintre care 58 de proiecte au fost câștigătoare, iar contribuția Uniunii Europene a constituit peste 4 milioane de Euro. În baza granturilor europene am achiziţionat noi echipamente, am susţinut mobilitatea tinerilor, am adus excelenţa în laboratoarele noastre.

La 1 iulie 2014, concomitent cu statele din Balcanii de Vest (Republica Macedonia, Muntenegru, Serbia, Albania și Bosnia și Herțegovina), în numele Republicii Moldova, am semnat Acordul de Asociere la Programul European pentru Cercetare-Inovare Orizont 2020.

Această performanță nu putea fi obținută decât printr-un efort consolidat al comunității științifice și susținerea oferită de către autoritățile naționale, precum și partenerii de dezvoltare europeni.

Ziua Științei constituie o ocazie în plus de a Vă îndemna să dăm dovadă de pregătire fundamentală și inițiativă în continuare, să tindem spre rezultate care, prin excelență, să reflecte integral capacitățile și abilitățile noastre.

Anul acesta finalizează un ciclu de proiecte naționale, rezultatele având impact evident  în economie, educație, cultură și societate în ansamblu. Urmează să propunem noi concepte și proiecte axate pe  transformarea și dezvoltarea durabilă a țării.

Cu prilejul acestei sărbători internaționale și zilei profesionale a angajaților din sfera științei și inovării, în numele Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, Vă felicit cordial și Vă urez înțelepciune și clarviziune pentru harul creativ, sănătate și putere pentru materializarea ideilor, capacitate și consecvență pentru transformarea acestora în realități.

 

Academician Gheorghe Duca,

Președintele Academiei de Științe a Moldovei