Pagina principală » Noutăți și evenimente » Noutati » Participarea colaboratorilor INCE la Forumul BSEC cu genericul “SMEs and SMALL FARMS IN AGRIBUSINESS”

Participarea colaboratorilor INCE la Forumul BSEC cu genericul “SMEs and SMALL FARMS IN AGRIBUSINESS”
Vizualizări: 4074 / Publicat: 29-04-2015, 12:58 /

La 16-17 aprilie 2015 în or.Chişinău Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) în comun cu  Fundaţia ”KONRAD-ADENAUER-STIFTUNG” din Turcia a organizat Atelierul de lucru pe tema  “SMEs and SMALL FARMS IN AGRIBUSINESS“ (IMM-urile şi firmele mici în businessul agricol). OCEMN anual organizează ateliere de lucru în ţările membre în scopul examinării celor mai importante probleme de interes comun în dezvoltarea IMM-urilor. În prezent Republica Moldova deţine preşedinţia Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (BSEC), de aceea evenimentul a fost desfăşurat la Chişinău.

Cu cuvânt de salut în faţa celor prezenţi s-a adresat Dr. Tudor COPACI, viceministru al Economiei Republicii Moldova; Meltem GÜNEY, manager executiv al Secretariatului Permanent Internaţional al OCEMN; Dr. Colin DÜRKOP, reprezentant al Fundaţiei Konrad-Adenauer-Stiftung” în  Turcia; Dr. Antal SZABÓ,directorul ştiinţific al Organizaţiei Internaţionale ERENET (reţeaua universităţilor central-europene pentru cercetarea şi instruirea în antreprenoriat),  şi Sven-Joachim IRMER, reprezentant al Fundaţiei ”Konrad-Adenauer-Stiftung”în România şi Republica Moldova.

În prima zi în cadrul Atelierului de lucru au  luat cuvântul reprezentanţii tuturor ţărilor – membre ale OCEMN, au făcut schimb de opinii. Cu raport din partea R.Moldova pe tema «Small and medium sized agri-processing enterprises on the road to Europe – challenges and perspectives» a luat cuvântul directorul INCE, doctor habilitat, profesor А.STRATAN.

A doua zi a fost dedicată în mod tradiţional examinării situaţiei din ţara, gazdă a forumului. Reprezentanţii businessului moldav - Ştefan Sandic, Director al „Sandic Group”,Petru STRATAN, Manager al „DACFRUCT” au vorbit despre realizările şi barierele, cu care se confruntă în activitatea lor. Conducătorii instituţiilor de susţinere a antreprenoriatului - Petru MALERU, Director al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) şi Iulia IABANJI, Director General al Organizaţiei pentru Susţinerea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) au prezentat posibilităţile, care există în ţară pentru susţinerea micilor întreprinderi agricole. Moderator al sesiunii din ziua a doua a fost dnul A.Stratan.

Atelierul de lucru s-a  încheiat prin adoptarea recomandărilor, orientate spre dezvoltarea sectorului IMM din domeniul agricol în ţările OCEMN.