Pagina principală » Noutăți și evenimente » Noutati » Lansarea Barometrului Demografic „Calitatea vieții persoanelor vârstnice”

Lansarea Barometrului Demografic „Calitatea vieții persoanelor vârstnice”
Vizualizări: 8867 / Publicat: 2-10-2015, 06:52 /

 

Lansarea Barometrului Demografic „Calitatea vieții persoanelor vârstnice”

 

Astăzi, 1 octombrie 2015,  de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, Centrul de Cercetări Demografice al Institutului Național  de Cercetări Economice în colaborare cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), a lansat al doilea Barometru Demografic cu tema „Calitatea vieții persoanelor vârstnice”, autorii Anatolii Rojco, dr. în economie și Olga Gagauz, dr. hab. în sociologie.

La acest eveniment au participat reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției  Sociale și Familiei, Ministerului Sănătății, Ministerul Economiei, societății civile (Help Age International), Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM, Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, mass media.

Barometrul Demografic, prezentat de Olga Gagauz, Șef Centru de Cercetări Demografice, este dedicat analizei indicatorilor principali ai calității vieții persoanelor vârstnice în baza Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice (BNS). Totodată s-a constatat că în anul curent Global AgeWatch Index (cercetarea globală a calității vieții persoanelor vârstnice) plasează Republica Moldova pe unul din ultimele locuri în ratingul țărilor europene (77), fiind în urma României (45), Bielorusiei (64) și Rusiei (65). Indicele calității vieții în țara noastră constituie 35.1 puncte (din maximum 100 puncte), ceea ce indică o calitate joasă a vieții persoanelor vârstnice.

    Olga Gagauz a subliniat că procesul de îmbătrânire demografică a populației va cunoaște o amploare fără precedent în viitorul apropiat, iar acest fenomen impune noi cerințe pentru organizarea societății cu o proporție înaltă a persoanelor vârstnice. Astfel, conform prognozelor Centrului de Cercetări demografice până în anul 2035 ponderea persoanelor vârstnice în totalul populației se va majora până la 25%, iar către anul 2050, fiecare a treia persoană va fi în vârstă de 60 ani și peste.

Aliona Crețu, Șef Direcție Politici Migraționale și Demografice a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și  Familiei, a prezentat mai multe inițiative întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în contextul ameliorării calității vieții vârstnicilor, printre care și implementarea consecutivă a Programului pentru integrarea problemelor îmbătrânirii în politici (2014).

Tatiana Zatîc, Șef Direcție asistenţă medicală primară, urgentă şi comunitară a Ministerului Sănătății a menționat importanța promovării serviciilor medicale de calitate, dar și a modului de viața sănătos la toate etapele vieții în scopul asigurării îmbătrânirii active. „Aceste obiective vor putea fi realizate doar prin intermediul activităților intersectoriale”.

Natalia Cojohari, reprezentant al UNFPA Moldova a subliniat că investițiile în dezvoltarea umană și calitatea vieții trebuie să fie o prioritate pentru orice țară. UNFPA va continua să susțină Guvernul Republicii Moldova în a face față dinamicii demografice prin schimbul de bune practici cu alte țări, dar și prin susținerea activităților ce țin de asigurarea îmbătrânirii active. Investițiile relevante nu numai în sistemul de asigurări sociale, dar și în sistemul de sănătate, piața forței de muncă, precum și incluziunea socială a vârstnicilor sunt determinanți ai creșterii calității vieții acestora.

În baza rezultatelor Barometrului Demografic a fost propus un set de recomandări ce țin de îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice în Republica Moldova. În condițiile creșterii numărului vârstnicilor în Republica Moldova, politicile sociale trebuie să țină cont de specificul acestui grup de populație, suportul social fiind tot mai diferențiat în funcție de nevoile reale ale persoanelor în vârstă, dar și de capacitatea sistemului național de protecție socială.

Experiența internațională demonstrează că ameliorarea calității vieții persoanelor vârstnice nu depinde doar de creșterea economică. Prelungirea activității de muncă este unul din instrumentele care au efect pozitiv asupra situației materiale a pensionarilor, dar și contribuie la îmbătrânirea activă.

„Calitatea vieții persoanelor vârstnice” este cel de-al doilea studiu din seria Barometrelor Demografice lansat de Centrul de Cercetări Demografice în 2015 în parteneriat cu UNFPA. Barometrele au drept scop evaluarea dinamicii populației, situației vârstnicilor și tinerilor, dar și oferirea recomandărilor de politici axate pe dezvoltarea umană.

 

Lansarea Barometrului Demografic „Calitatea vieții persoanelor vârstnice”

Lansarea Barometrului Demografic „Calitatea vieții persoanelor vârstnice”

Lansarea Barometrului Demografic „Calitatea vieții persoanelor vârstnice”

Lansarea Barometrului Demografic „Calitatea vieții persoanelor vârstnice”

Lansarea Barometrului Demografic „Calitatea vieții persoanelor vârstnice”