Invitație
La data de 16 noiembrie 2023, între orele 11:00-13:00 va avea loc Seminarul științific organizat de Secția Cercetări Sociale și Nivelul de Trai cu titlul "Социально-экономические аспекты обеспечения гендерного равенства" / "Aspectele social-economice ale asigurării egalității de gen". Lecția publică la tematica dată va fi desfășurată de către Bliznyuk Victoria, doctor habilitat, cercetător științific superior, șef al Departamentului de socio-economie a muncii al Institutului de Economie și Prognoză al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei.
Seminarul științific este organizat în cadrul Proiectului Program de stat 20.80009.0807.29 ”Perfecționarea mecanismelor de aplicare a instrumentelor inovaționale orientate spre creșterea durabilă a bunăstării populației Republicii Moldova” (2020-2023)
Evenimentul se va desfășura în format hibrid.
Acces la eveniment online: platforma ZOOM
Meeting ID: 848 6212 2818
Passcode: ABC
Programul evenimentului poate fi accesat aici.
Prezentarea lecției publice poate fi accesată aici.
La 12-13 octombrie 2023, în cadrul Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei de Studii Economice din Moldova și-au desfășurat lucrările conferinței științifico-practice internaționale ”CREȘTEREA ECONOMICĂ ÎN CONDIȚIILE GLOBALIZĂRII”, ediția a XVII-ea.
În anul acesta, circa 150 de cercetători s-au înregistrat pentru a participa la conferință, reprezentând țări precum Republica Moldova, Germania, Italia, România, Ucraina, Polonia, Belarus, Turcia, Macedonia și Azerbaidjan.
Unul dintre scopurile conferinței a fost facilitarea colaborării între cercetători din diverse țări și regiuni, încurajând cooperarea în cercetare și dezvoltarea de proiecte internaționale comune. La conferință au participat cercetătorii din instituțiile partenere ale INCE: Institutul de Economie Mondială al Academiei Române, Institutul de Economie Națională al Academiei Române, Institutul de Economie Agricolă al Academiei Române, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Centrul de Cercetări Financiare și Monetare „Victor Slăvescu”, Institutul pentru Economie și Prognoză al Academiei Naționale de Științe din Ucraina, Institutul Leibniz de Dezvoltare Agricolă în Economii de Tranziție (IAMO) din Germania, Universitatea din Sannio Benevento din Italia, Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală din București.
On 12-13 October, 2023 will take place the 17th edition of the International Scientific-Practical Conference "Economic growth in the conditions of globalization"
The Programme of the International Scientific-Practical Conference "Economic growth in the conditions of globalization", 17th edition can be accessed here.
The Book of Abstracts of the International Scientific-Practical Conference "Economic growth in the conditions of globalization", 17th edition can be accessed here.
În perioada 13-15 septembrie curent, Ecaterina Grigoraș, doctor în sociologie, cercetător științific superior al Centrului Cercetări Demografice al INCE a participat la forumul Şcolii de Economie din Varşovia, Polonia “The 7th GGP User Conference”. Cu suportul partenerilor Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova), în cadrul conferinței doamna dr.Grigoraș a prezentat rezultatele studiului empiric “Fertility drivers across generation in the Republic of Moldova”, realizat în baza datelor Studiului Generații și Gen (GGS Moldova). Deasemenea, sumarul rezultatelor a fost expus și prezentat prin poster tematic. Principalele constatări ale studiului evidențiază impactul factorilor sociodemografici asupra numărului de copii născuți, modificarea intergenerațională a comportamentului reproductiv și reliefarea modelelor acestuia.
Menționăm că scopul evenimentului a fost prezentarea celor mai recente rezultate și abordări metodologice care au ca bază empirică Studiul Generații și Gen, unul dintre cele mai complexe cercetări sociodemografice la nivel global desfășurat până în prezent în peste 24 de țări. Tematicile prezentate au fost diverse: relații intergeneraționale, realizarea intențiilor reproductive, tranziția către parentalitate, inegalități de gen în fertilitate, impactul crizelor actuale asupra familiilor, infertilitatea voluntară și altele. Conferința a întrunit în discuții cercetători din Olanda, Franța, Austria, Estonia, Germania, Ungaria, Cehia, Uruguay, Anglia, Polonia.
În Republica Moldova, Studiul Generații și Gen s-a desfășurat pentru prima dată în anul 2020 și este parte componentă a Programului „Generații și Gen” lansat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (2018) cu scopul de a consolida disponibilitatea datelor statistice despre procesele demografice din Republica Moldova.
Rezultate științifice recente la tema analiza comportamentului reproductiv al femeilor din Republica Moldova și tranziția fertilității sunt disponibile în acces deschis:
Grigoraș, E.; Gagauz, O., (2022). Fertility transition from traditional to modern model in Moldova: exploration in base on the “Generation and Gender Survey”. Economy and Sociology, 1, 100-114. https://doi.org/10.36004/nier.es.2022.1-09
Grigoraș, E. (2022). Factori asociați cu nașterea copiilor de rang diferit la femeile din municipiul Chișinău. Revista Calitatea Vieții, 3, pp. 216–233 https://doi.org/10.46841/RCV.2022.03.04
Pe 19-20 iunie 2023, directorul Institutului doamna Olga Gagauz dr.hab, conf.cercet., împreună cu cercetătorii Centrului Cercetări Demografice, Mariana Buciuceanu-Vrabie, dr., conf,cercet. și Vitalie Ștîrba, au participat la Conferința Internațională The 2023 (eng)aging! – 6th International Conference on Aging & Technology Fair, desfășurată în orașul Praga (Cehia).
INCE este partener Visegrad din partea Moldovei în organizarea acestui eveniment. Scopul conferinței, fiind deja la cea de a VI-ea ediție în 2023, este de a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la subiectul îmbătrânirii populației și de a crea o platformă care să reunească părțile interesate din Europa Centrală care se ocupă de îmbătrânirea populației.
Paneluri speciale cu participarea experților din țările Visegrad (V4), Moldova, Ucraina, Georgia și Germania, au fost dedicate perspectivelor demografice actuale și promovării îmbătrânirii sănătoase și active, valorificând potențialul economiei de argint pentru toate generațiile sau pregătirii pentru gestionarea crizelor și impactul acestora asupra vieții persoanelor în vârstă.
În perioada 30 martie – 1 aprilie 2023, membrii echipei proiectului 20.80009.0807.22 ”Dezvoltarea mecanismului de formare a economiei circulare în Republica Moldova” a efectuat o vizită la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi (Romania) în scopul participării la Conferința Internațională “Financial and Monetary Policies for Fostering European Integration”, organizată în cadrul Programului European Erasmus+, Modulul Jean Monnet “Towards New Paradigms of EU Economics: Financial and Monetary Milestones” (EUconomics).
Membrii echipei (dr. Viorica Popa, drd. Sergiu Țirigan și Nicolae Popa) au prezentat cele mai recente rezultate din cadrul proiectului Programului de stat 20.80009.0807.22 ”Dezvoltarea mecanismului de formare a economiei circulare în Republica Moldova” (2020-2023). Evenimentul a constituit o oportunitate și o platformă pentru discuții și schimb de experiență cu privire la tendințele economiei circulare în diferite state din regiune și de stabilire a noi contacte pentru extinderea colaborării științifice. Totodată, doamna dr. Viorica Popa a participat în calitate de moderator al sesiunii: „Emerging Economic, Social, Environmental, and Technological Challenges for European Policy Making”. Cu prezentare la eveniment au participat reprezentanți din mai multe instituții academice şi universitare din România, Republica Moldova, Ucraina, Turcia, Grecia, Croația, Spania, oferind posibilitatea unui schimb valoros de opinii privind rezultatele cercetărilor realizate.
În perioada 13-17 decembrie 2022 o delegație de la INCE formată din membri ai echipelor proiectului 20.80009.0807.29 ”Perfecționarea mecanismelor de aplicare a instrumentelor inovaționale orientate spre creșterea durabilă a bunăstării populației Republicii Moldova”, a proiectului 20.80009.0807.22 ”Dezvoltarea mecanismului de formare a economiei circulare în Republica Moldova” și a proiectului 20.80009.0807.38 ”Evaluarea multidimensională și dezvoltarea ecosistemului antreprenorial la nivel național și regional în vederea impulsionării sectorului IMM în Republica Moldova” a efectuat o vizită la Universitatea ARTIFEX din București, România în scopul participării la trei evenimente științifice: Simpozionul Internațional Studențesc Experience. Knowledge. Contemporary Challenges, 4th Edition „Humanity is reshaping itself. Let's think beyond the Present”, 14 decembrie 2022; Simpozionul Internațional Experience. Knowledge. Contemporary Challenges, 11th Edition „Humanity is reshaping itself. Let's think beyond the Present”, 14-15 decembrie 2022 și Workshop-ul internațional cu tema „Impact of Energetic Security, Food Security and Cybersecurity on Social Security”, 16 decembrie 2022.
La 8 decembrie 2022, Centrul de Studii Interdisciplinare a Potențialului Uman (Moscova) și Institutul de Demografie ”Vishnevsky A.G.” al Școlii Superioare de Economie (Moscova), în colaborare cu fondul ONU pentru populație (UNFPA), au organizat Conferința Internațională Schimbările demografice și Conturile Naționale de Transfer în țările CSI ("Demographic Changes and National Transfer Accounts in the CIS Countries").
În cadrul evenimentului au fost prezentate principalele rezultate obținute prin aplicarea metodologiei Conturilor Naționale de Transfer (CNT) în contextul schimbărilor demografice din patru țări CSI (Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova și Rusia).
Conferința a întrunit în discuții reprezentanți ai mediului academic din țările menționate, dar și factori de decizie, și parteneri de dezvoltare, cu toții preocupați de schimbările demografice provocatoare pentru societatea modernă și utilitatea Conturilor Naționale de Transfer în elaborarea / ajustarea politicilor sociale.
În calitate de gazdă a evenimentului și raportor, Mihail Denisenko, dr.hab., prof. (Director al Institutului de Demografie ”Vishnevsky A.G.”), a abordat tema Schimbarea demografică și economia generațiilor, prin care a evidențiat complexitatea schimbărilor demografice prin care trec țările din spațiul CSI, dar și la nivel global: scăderea natalității, creșterea speranței de viață, migrație internațională și internă intensă și, respectiv, transformarea componenței pe vârstă a populației și o îmbătrânire accelerată.
Olga Gagauz, dr. hab., director INCE, a prezentat raportul ”Conturile Naționale de Transfer pentru Moldova: particularități de elaborare” prin care a evidențiat specificul aplicării metodologiei CNT la nivel național și limitele metodologice ale datelor necesare disponibile, principalii indicatori dezagregați pe vârstă și estimările fluxurilor de transfer între generații, inclusiv în interiorul gospodăriei și între gospodării.
La nivelul țărilor, savanții au accentuat necesitatea eforturilor comune dintre mediul academic și factorii de decizie, în realizarea sarcinilor principale ale politicii socioeconomice pentru depășirea problemelor și conflictelor configurate, pe de o parte, și realizarea oportunităților deschise pentru dezvoltare prin valorificarea potențialului uman, pe de altă parte.
Rezultate științifice detaliate privind aplicarea metodologiei Conturilor Naționale de Transfer în Republica Moldova au fost publicate de către cercetătorii Centrului Cercetări Demografice al INCE în reviste de specialitate și se află în acces deschis:
Gagauz, O., Prohnitski, V. (2022). Gender profile of income and consumption: evidence from the national transfer accounts of Moldova. Economy and Sociology, 1, 87-99. https://doi.org/10.36004/nier.es.2022.1-08
Гагауз О. Е., & Прохницки В. (2022). Национальные трансфертные счета Молдовы-2019: особенности построения и некоторые результаты. Демографическое обозрение, 9(2), 65-80. https://doi.org/10.17323/demreview.v9i2.16206
Pe data de 30 noiembrie a avut loc webinarul „Școala secolului 21: educația ecologică pentru sustenabilitate”, organizat de către Universitatea Tehnică a Moldovei. Doamna Iordachi Victoria, dr., conferențiar cercetător, a prezentat raportul „Implementarea principiilor economiei circulare în instituțiile școlare”.
Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) impun ţărilor să ia măsuri în ceea ce priveşte o educaţie de calitate, echitabilă, favorabilă incluziunii (ODD 4) dar şi adaptării la schimbările climatice (ODD 13): sensibilizarea atitudinii cu privire la mediu şi reducerea impactului activităţii umane asupra acestuia, astfel încât toţi cei care își fac studiile în cadrul unei instituţii de învăţământ să dobândească cunoştinţele şi competenţele necesare pentru a promova dezvoltarea durabilă.
Accent pe școală și pe procesul educațional este foarte mare. De ce? Școala este un pol de excelență pentru diseminarea informațiilor iar în cazul oiectivelor economiei circulare – a unor informații care presupun adoptarea unui comportament prietenos mediului și diseminarea bunelor practici, în primul rând acasă care va avea un impact și la nivel local.
La data de 9 noiembrie 2022 în incinta Centrului de Excelență în Administrarea Afacerilor din Moldova a fost organizat seminarul științifico-didactic cu tematica ”Instrumente și măsuri de modernizare a protecției sociale a grupurilor social-vulnerabile ale populației Republicii Moldova” de către Centrul de Excelență în Administrarea Afacerilor din Moldova în colaborare cu Institutul Național de Cercetări Economice.
La acest eveniment au fost prezentate unele rezultate științifice obținute în cadrul Proiectului Științific pentru perioada 2020-2023, înregistrat în Registrul de Stat al proiectelor din domeniul științei și inovării al Republicii Moldova cu codul 20.80009.0807.29 Proiect Program de Stat „Perfecționarea mecanismelor de aplicare a instrumentelor inovaționale orientate spre creșterea durabilă a bunăstării populației Republicii Moldova” (Director de proiect – Colesnicova Tatiana, dr., conf. cerc.)
Rezultatele științifice obținute au fost prezentate și discutate în cadrul seminarului în patru comunicări:
”Voucherul cultural – instrument nou de suport al copiilor și tinerilor” (Mihail Ciobanu, doctorand, cercetător științific)
”Instrumente și măsuri de modernizare a protecției sociale a persoanelor vârstnice din Republica Moldova” (Anatolii Rojco, doctor, conferențiar cercetător, cercetător științific coordonator; Ecaterina Heghea, doctorandă, cercetător științific)
”Persoanele cu dizabilități din Republica Moldova: probleme, analize, soluții” (Gutium Mircea, doctorand, cercetător științific)
”Egalitatea de gen pe piața forței de muncă în Republica Moldova: noi tendințe și perspective” (Colesnicova Tatiana, doctor, conferențiar cercetător, cercetător științific coordonator, șef secție Cercetări sociale și nivelul de trai)
La seminar au asistat circa 50 de persoane: personal didactic și studenți din cadrul Centrului de Excelență în Administrarea Afacerilor și din cadrul Universității Cooperatist-Comerciale din Moldova.
Aducem alese mulțumiri administrației Centrului de Excelență în Administrarea Afacerilor (CEAA) și, în special, Dnei dr. Dandara Liliana - Director CEAA și Dnei Prodan Djulieta - Director Adjunct al CEAA, pentru colaborarea fructuoasă în organizarea și desfășurarea acestui eveniment.
Agenda evenimentului poate fi accesată aici.