Pagina principală » Noutăți și evenimente » Seminare si conferințe » Conferinţa ştiinţifico-practică dedicată Zilei Mondiale a Populaţiei

Conferinţa ştiinţifico-practică dedicată Zilei Mondiale a Populaţiei
Vizualizări: 9699 / Publicat: 16-07-2014, 13:56 /

Conferinţa ştiinţifico-practică dedicată Zilei Mondiale a Populaţiei

La 11 iulie 2014, la Institutul Naţional de Cercetări Economice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi-a desfăşurat lucrările Conferinţa ştiinţifico-practică dedicată Zilei Mondiale a Populaţiei.

Organizat de către Centrul de Cercetări Demografice al INCE în parteneriat cu fondul ONU pentru Populaţie în Republica Moldova, evenimentul a întrunit la masa de discuţii reprezentanţi ai mediului academic (AŞM, USM, ULIM, ASEM, USMF ”N.Testemiţanu”, Institutul Muncii, Institutului Republican de Perfecţionare a Cadrelor Didactice), organelor de resort (MMPSF, ME, BNS, CNAS, BMA al MAI, Direcţia generală pentru protecţia drepturilor copilului, Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport din mun.Chişinău, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova ş.a.), societăţii civile şi centrelor de cercetare independente, organizaţiilor internaţionale (PNUD, UNICEF, UNFPA, HelpAge), precum şi a reprezentanţilor mass media (Radio Moldova 1, Ziarul de Gardă, Europa Liberă).

În cadrul conferinţei a fost lansat Raportul analitic Profilul sociodemografic al Republicii Moldova peste 20 de ani după adoptarea programului de acţiune de la Cairo” (redactor ştiinţific dr.hab. Gagauz Olga) în care sunt examinate problemele şi progresele în realizarea Programului de Acţiune a Conferinţei Internaţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare de la Cairo (5-13 septembrie 1994) în Republica Moldova, precum şi concretizate priorităţile politice ce ţin de populaţie şi dezvoltare pentru următoarele decenii, ţinând cont de atât de recomandările internaţionale pentru regiunea europeană, cât şi specificul proceselor demografice şi a situaţiei socioeconomice în Republica Moldova.

Colaboratorii Centrului de Cercetări Demografice al INCE, au pus în atenţia publicului provocările demografice prin care trece ţara şi eficienţa mecanismul politic ales în depăşirea acestora (dr.hab. Gagauz Olga, şef centru); a fost prezentată o nouă serie a prognozei demografice privind dezvoltarea demografică a populaţiei Republicii Moldova în următoarele decenii (dr. Penina Olga). În contextul tematicii din acest an a Zilei Mondiale a Populaţiei - Investiţia în Tineret, a fost evaluată situaţia tinerilor din Republica Moldova în contextul investiţiilor necesare în dezvoltarea sectorului de tineret (dr. Buciuceanu-Vrabie Mariana).  

La lucrările conferinţei au participat reprezentanţi de onoare precum Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, Nicola Harrington-Buhay, Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Ian McFarlane, Director de Ţară al UNFPA în Republica Moldova care au apreciat înalt efortul cercetătorilor Centrului de Cercetări Demografice al AŞM în dezvoltarea cercetărilor demografice în Republica Moldova, calitatea studiilor şi insistenţa depusă în elaborarea lucrărilor ce reflectă tendinţele proceselor demografice şi specificul evoluţiei populaţiei în ţara noastră. Domniile sale au menţionat progresul impresionant al Moldovei în ultimele două decenii reuşind să se ralieze la prevederile Conferinţei de la Cairo raportate la dezvoltarea populaţiei şi a capitalului uman. De asemenea, directorul INCE, dr.hab. Alexandru Stratan a remarcat importanţa abordării şi sensibilizării publicului privind problemele existente în domeniul populaţiei, şi necesitatea preluării de către autorităţile de stat a soluţiilor argumentate ştiinţific şi prezentate în Raportul Analitic lansat în cadrul conferinţei.  Ian McFarlane, Directorul de Ţară al UNFPA în Republica Moldova, a evidenţiat poziţia corectă a organizatorilor şi autorilor Raportului Analitic în prezentarea recomandărilor, punându-se accent pe calitatea potenţialului uman prin investiţii necesare în educaţie, sănătate, piaţa muncii etc. Expertul a menţionat că rezultatul acestor investiţii ar permite de a măsura succesul ţării în depăşirea problemelor sociodemografice.

 

 raport.cor-2.pdf [8.99 Mb] (copieri: 4833)
coperta-raportului-analitic.doc [564.5 Kb] (copieri: 778)