În perioada 13 octombrie - 2 noiembrie, Cristina Panfil, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetări Economice a reprezentat Republica Moldova la „Seminarul 2016 despre Globalizarea Economică şi Industria Chineză Pentru Ţările în Curs de Dezvoltare”. Seminarul s-a desfăşurat în Beijing (2 săptămâni) şi în Hangzhou ) o săptămînă. La eveniment au participat oficiali din 19 ţări, sau aproximativ 60 de persoane. Republica Moldova e avut doar un reprezentant la acest eveniment. Seminarul a fost format atît din lecţii teoretice, cît şi din lecţii practice, şi anume excursii în cele mai mari şi profitabile Corporaţii Chineze precum Chint, Wahaha sau Overseas Chinese Investment Management.
Profesorii au prezentat diferite aspecte ale dezvoltării economice a Chinei. Cel mai impresionant lucru a fost istoria dezvoltării rapide a industriei şi economiei în ultimele trei decenii.
Este bine de luat în considerare exemplul Chinei nu doar datorită dezvoltării extrem de rapide, dar şi datorită organizării reuşite a infrastructurii şi serviciilor publice (de exemplu transportul public) în condiţiile celei mai numeroase populaţii şi a migraţiei interne. În anii 1980 China se confrunta cu agitaţiile politice şi gestiune economică precară. Însă astăzi Republica Populară Chineză este una din cele mai largi economii în lume, fiind pe poziţia a doua în clasamentul celor mai largi economii efectuat de Banca Mondială, şi continuă să joace un rol important în economia globală.
Există o zicală chineză populară “要想富,先修路", în traducere “Dacă vrei să fii bogat, construiește drumuri”. Acest lucru explică de ce China pune un asemenea accent pe infrastructură, întrucî avînd o infrastructură bună, te poţi dezvolta. Acest lucru nu caracterizează şi ţara noastră, din păcate, care are o amplasare geografică bună. Moldova, asemenea Chinei, este o ţară agrară şi are o forţă de muncă relativ ieftină, respectiv, cu o gestiune corectă a economiei, dezvoltarea rapidă este posibilă şi necesară, în special în condiţiile actuale.